07-04-2023 Мистецтво 8676

Іван Карабиць. Прелюдія № 22

Іван Карабиць. Прелюдія № 22

Іван Карабиць - видатний композитор, який вплинув на розвиток музичної сцени України в XX столітті. Він був представником покоління, яке мислило далекоглядно, стратегічно, передбачаючи тенденції розвитку музичної культури вже у столітті XXI.

За своє життя Карабиць проявив себе як яскраво обдарований самобутній композитор, талановитий диригент, чудовий педагог та видатний музично-суспільний діяч.

Іван Федорович вважав, що його музиці притаманне прагнення до синтезу різних музичних джерел, і це давало несподівані рішення для багатьох художніх завдань. Для нього це не була просто еклектика, а спосіб мислення, який допомагав йому втілювати свої музичні задуми.

Композитор завжди дивився уперед, на порозі нового тисячоліття аналізуючи та оцінюючи минуле. Він відчував, що багато чого з минулого необхідно зберегти для виживання у новому часі:

"Стоячи на порозі нового тисячоліття, дивимося уперед, прогнозуємо, а також оцінюємо та аналізуємо минуле. Ми усі стомлені “бігом” і тому не спішимо проститися з тим, що було… А було дуже багато такого, без чого нам не вижити у новому часі. Можу тому усе більше хочеться писати щиріше, зрозуміло багатьом, водночас лишаючись собою…"

Іван Карабиць

На Карабиця доволі сильно вплинули такі видатні композитори, як Малер, Лятошинський, Стравінський, Шостакович та "нововіденці" - сучасні композитори свого часу. Вони допомагали йому розвивати свій унікальний стиль.

Сьогодні ми хочемо познайомити вас із Прелюдією номер 22 із циклу «24 прелюдії для фортепіано». Цей цикл Карабиць написав у 1976 році. На той час композитор вже мав досвід. у створенні творів масштабних за змістом та форомю інших жанрів. Цикл поєднує у собі барвисті музичні та психологічні градації, об'єднані в єдине ціле, градації, що розвиваються від простого до складного, від очевидного до уявного.

«24 прелюдії для фортепіано» Карабиця малюють широкий візуальний та звуковий світ, який
є досить складним для виконавців. Креатив і індивідуалізований підхід піаніста має увібрати в себе широкий діапазон образної та змістовної насиченості, часто різко контрастні відтінки: почуття радості та смутку, ліричні пориви та зосередженість думки, крихкість і примхливість, лагідність та витонченість, м'яке споглядання чуттєвих та емоційних станів, гумор
і дивацтва, а також епіко-оповідальне, драматичне і колористичне заломлення життя.

Отже, пропонуємо вам послухати Прелюдію номер 22 у виконанні талановитої української піаністки Наталії Мартинової-Гуцул.


Читати також