01.05.2023
Культурна країна
eye 390

Новий проект «Листи до вільного Криму» на підтримку політв'язнів з Криму

Листи до вільного Криму

Політв'язні

Політв'язні - це люди, які знаходяться в ув'язненні або під іншим обмеженням своїх прав і свобод через свої погляди або дії, які вважаються політичними. 

На тимчасово окупованих територіях переслідують громадян України, зокрема, через їхню участь у політичних акціях, протестах, за критику режиму, віросповідання та вираження поглядів, що суперечать позиції країни-окупанта.

В Україні почався новий проект «Листи до вільного Криму», який триватиме до 27 травня. Проект дозволяє відправити листи підтримки кримським політв'язням.

Організатори закликають писати листи ув'язненим українцям, яких окупаційні адміністрації утримують в Криму або депортували на територію рф.

Організатори ініціативи: Представництво Президента в Автономній Республіці Крим, Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA.

Листа або листівку можна надіслати на нашу поштову адресу: Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001, або на електронну адресу: Free.CrimeaUA@gmail.com.

Що написати в листі?

Відрекомендуйтеся, розкажіть про себе: де працюєте або навчаєтеся, чим займаєтесь у вільний час. Розкажіть, чому вирішили написати цій людині. Якщо ви прочитали цікаві факти про політв'язня або у вас є якісь точки дотику – можете почати з цих тем. Не пишіть анонімно. Якщо не хочете вказувати справжнє ім'я, оберіть псевдонім. Політв'язень, який отримує багато листів, читаючи ваш наступний лист, може не згадати, що раніше ви вже писали.

Ви можете писати в'язням Кремля все, що маєте на серці. Пишіть, що відбувається довкола вас і у світі, про фільми, книжки, подорожі, природу, роботу. Розкажіть емоційні чи смішні історії, поділіться враженнями. За ґратами цього не вистачає: все сіре, монотонне, тому арештантам потрібні живі образи та почуття.

Ставте запитання. Це дасть людині можливість висловити свої думки, переживання, погляди чи висловлюватися з тих чи інших питань. Багато політв'язнів – цікаві та освічені люди, їм точно є, що вам розповісти.

Можна надсилати статті новин, розповіді, уривки з чиїхось мемуарів, навіть пости відомих людей (крім тих, чиї дописи цензор точно не пропустить, наприклад чинних українських політиків). Також приємно отримувати листівки, надіслані здалеку.

Можна переказувати новини, інтерв'ю з цікавими людьми, писати поради щодо зміцнення здоров'я в закритому приміщенні, вірші, короткі оповідання. Діти можуть робити малюнки.

Можна надсилати навчальні матеріали: інструкції з малювання чи настільної гри, математичні завдання, тести тощо. Привітайте політв'язня Кремля з його днем народження.

Пишіть розбірливим почерком та чітким чорнилом на білому папері. Ставте дату написання та нумеруйте листи (якщо їх кілька), це зорієнтує людину в хронології листування.

Якщо надсилаєте електронні листи, то історія листування буде у вас під рукою. Якщо користуєтеся паперовим варіантом, коротко записуйте зміст листів або фотографуйте їх. Паперові листи надходять з великим інтервалом – ви можете забути, про що писали минулого разу. І точно заплутаєтеся, якщо листуєтеся з кількома політв'язнями.

Які листи відсіює тюремна цензура?

Усі надіслані листи та зображення перевіряє цензор і потім передає адресату. Цензор зафарбує чи виріже небажану інформацію. Якщо йому щось не сподобається, він може взагалі не віддати листа, тому дотримуйтеся таких ключових правил:

– Пишіть російською: якщо цензор щось не зрозуміє, він не пропустить листа далі.

– Дотримуйтесь у листі політичної нейтральності.

– Не пишіть питання про кримінальну справу, деколи це може зашкодити.

– Не пишіть те, що може скомпрометувати вас чи адресата.

– Не використовуйте шифри, незрозумілі символи та абревіатури.

– Не використовуйте лайку, образи, еротичні чи порнографічні описи.

– Не закликайте до втечі та інших протиправних дій навіть жартома, не пишіть зневажливо про органи, причетні до затримання та кримінальної справи. Це нашкодить насамперед вам.

Зрідка в деяких колоніях можуть не пропускати вірші та викреслювати прізвища.

Чи є обмеження щодо форматів та обсягу листа?

Немає жодних обмежень за обсягом тексту в листах та форматом. Можна надсилати хоч складений формат A2, його повинні прийняти.

Для економії конверта для листа можна зробити самостійно з аркуша А4, інструкції є в інтернеті. Його потрібно добре склеїти, а потім додати марки.

Якщо арештанта до одержання листа переведуть до іншого СІЗО або колонії, ваш лист повинні скерувати слідом протягом трьох днів після отримання.

У політичних справах листи можуть спеціально не передавати. У такому разі можна писати скарги на ім'я начальника колонії.

Читати також


up