Облік та звітність ФОП 3 групи

Облік та звітність ФОП 3 групи

ФОП 3 групи — це підприємці, що мають дуже мало обмежень з ведення діяльності. На загальній системі оподаткування вони можуть займатися будь-яким видом бізнесу, працювати із закордонними компаніями та юридичними особами. Для підприємців, що є платниками єдиного податку, існує кілька обмежень щодо виду діяльності, але вони не суттєві. ФОП 3 група може наймати будь-яку кількість працівників. І загалом, ця група дуже приваблива для ведення бізнесу. Особливо враховуючи спрощену систему звітності. В деяких випадках для цього навіть не потрібно наймати бухгалтера. Підприємці, які розібралися з нюансами ведення обліку, можуть займатися цим самостійно.

в офісі

Ведення обліку для ФОП 3 групи

Обов'язковий облік для підприємців 3 групи обмежується урахуванням доходів. Для цього всі надходження та витрати заносять в спеціальну книгу. Останні роки законодавчо скасували обов'язок з ведення Книги обліку доходів, але це не означає, що можна зовсім відмовитись від підрахунків.

Ведення обліку доходів залишається обов'язковим, але тепер це можна робити в довільній формі. Наприклад, в електронному форматі.

Ті підприємці, що не бажають змінювати порядок обліку, можуть продовжувати вести Книгу. Але навіть при рішенні перейти на інший формат викидати Книгу не можна. За законом її потрібно зберігати не менше 3 років.

Довідка! З 2021 року скасували реєстрацію Книги обліку доходів.

Незалежно від того, яким чином фіксуються доходи, вони мають бути підтверджені первинними документами. До таких належать чеки, квитанції, акти прийняття-передачі на надані послуги або виконані роботи.

Доходи фіксуються для подальшого оподаткування, але не всі з отриманих надходжень потрібно вносити до Книги обліку чи її аналога. ФОПам 3 групи  не потрібно відмічати такі види доходів:

  1. Суми, які довелося повернути покупцю через розірвання угоди. До таких належать повернені аванси, передплати та повна вартість продукції. Спочатку їх вносять в Книгу як дохід, але після повернення роблять корекцію.
  2. Поворотна фінансова допомога. Якщо отримані суми були повернуті протягом року вони не враховуються як дохід.
  3. Суми, отримані під час зростання вартості валюти. Це актуально для тих, хто отримує оплату переважно в іноземній валюті. У Книгу вносять вартість валюти на момент її отримання. Після закінчення звітного періоду вона може піднятися в ціні. Відповідно, підприємець отримує при продажі більше, ніж вказано в документах. Ці суми не вважаються доходом.
  4. Кошти, що надійшли на рахунок помилково. Їх вносять в Книгу, але після повернення корегують запис. Важливо зберігати квитанції, що підтверджують повернення грошей.
  5. Транзитні надходження. Зазвичай отримують підприємці, які надають посередницькі послуги. Спершу вся сума вноситься в Книгу, а після передачі коштів замовнику роблять виправлення. Таким чином до доходів відноситься тільки безпосередня нагорода, отримана підприємцем.

Дівчина за столом. Бухгалтерка

Які звіти подають підприємці 3 групи?

Головним звітом підприємця є податкова декларація, яка подається щоквартально, та містить дані, необхідні для оподаткування. Якщо підприємець не вів діяльність протягом звітного періоду, дозволено не подавати декларацію. Але досвідчені бухгалтери рекомендують все ж здавати навіть нульову звітність, щоб уникнути проблем у майбутньому.

Окрім декларації ФОП 3 групи також здають такі звіти:

  1. Земельний. Для власників та орендарів земельних ділянок комерційного використання.
  2. Д-5. Показує розмір отриманого прибутку та сплаченого ЄСВ.
  3. 1-ДФ. Для тих, хто має найманих працівників. Показує розмір прибутків робітників на нарахований ЄСВ.
  4. 4-Д. Звіт про сплачені внески у фонд соціального страхування за найманих робітників.

Облік та звітність для ФОП 3 групи не складні. Потрібно тільки розібратися в нюансах заповнення та термінах подачі документів. Фахівці  проєкту Школа бізнесу Нова пошта докладно розкажуть, як підприємцю правильно вести облік.


Читати також