Стоматологічні матеріали. Асортимент матеріалів для використання у стоматології

Стоматологічні матеріали

У медичній практиці стоматологічні матеріали використовують різноманітні відповідно до завдань, для виконання яких вони призначені. Можна виокремити продукцію для дезінфекції інструментів, підготовки протезів, відновлення зубної емалі, герметизації фісур, полірування, реставрації тощо. Кожен компонент підбирається таким чином, щоб його можна було тривалий час застосовувати для ефективної роботи.

Можна виділити наступні категорії стоматологічних матеріалів за призначенням:

  • компоненти для реставрації зубів та встановлення протезів – амальгама, композити, стоматологічні гіпси та цементи;
  • елементи для фіксації імплантатів – силіконові речовини, гіпси тощо;
  • речовини для відновлення та фторизації зубної емалі – пасти для ремінералізації, креми;
  • компоненти для передопераційної анестезії – лікарські засоби для місцевого знеболювання у таблетках або шприцах для ін’єкційного введення;
  • продукція для догляду за ротовою порожниною – набори для виявлення патологічної мікрофлори, розчини для полоскання, спреї, ополіскувачі.

Це далеко не повний перелік стоматологічних матеріалів, які представлені десятками виробів з різними функціональними характеристиками. Яку б продукцію ви не обрали, головне довіряти перевіреним виробникам, які багато років працюють у медичній сфері. Серед таких можна виокремити бренди Bausch, Cerkamed, Dentsply Sirona, GC, Hygenic, Kerr, Voco та багато інших з надійною репутацією.

Особливості використання стоматологічних матеріалів

Постійна наявність різноманітних матеріалів у потрібній кількості допомагає стоматологічній клініці покращувати якість послуг, що надаються. Використання надійних речовин та компонентів дає наступні переваги:

  • максимальна безпека для пацієнта – відсутність ризику занесення інфекцій, зменшення болю при виконанні різних маніпуляцій;
  • можливість мінімального використання речовин, економна витрата;
  • зручне використання, яке не потребує тривалої підготовки, вивчення інструкції;
  • зносостійкість, здатність до витримування механічних навантажень, температурних перепадів, інших несприятливих факторів;
  • тривалий термін зберігання зі збереженням первинних властивостей;
  • забезпечення ефективного виконання поставлених завдань.

Стоматологічні матеріали будуть продуктивними лише за умови використання за безпосереднім призначенням. Вони мають застосовуватись у тих умовах та ситуаціях, які визначені виробником, заявлені у технічних характеристиках. Якщо стоматолог буде дотримуватись простих правил, то зможе використати максимум можливостей від різноманітних речовин, конструкцій та елементів та гарантувати надійність протезування, імплантації, фторизації, лікування карієсу, інших процедур.

Джерело: сайт meddent.com.ua.


Читати також