Новий театр у Запоріжжі: «Дім актора» готує дві прем’єри

«Дім актора» готує дві прем’єри. Новини культури

Муніципальний театр «Дім актора» готується до свого першого сезону. Вже у жовтні розпочнеться показ вистав у приміщенні театру-лабораторії Vie, а в листопаді новостворена команда митців презентує перший спільний проєкт.

Навесні 2023 року два муніципальних театри – театр-лабораторія Vie та Театр танцю – пройшли через реформу та об’єдналися в новий Муніципальний театр «Дім актора». Першого серпня митці почали активну підготовку до творчого сезону: хореографічні та акторські тренажі, тілесні імпровізації під електронну музику, лекції з сучасного мистецтва. Команда завзято поринула у репетиційний процес, аби у жовтні розпочати показ вистав.

Відкриється сезон спектаклями, які театр-лабораторія Vie створив у 2023 році – це музично-філософське дійство «ElectroСковорода» та іронічна комедія «Сім перших робіт Аліни». Крім того, на Хортицю завітають незалежний київський «Театр Драматургів» з виставою «Військовий концерт» і «Платформа сучасного танцю» покаже відеозаписи двох хореографічних вистав та проведе обговорення спектаклів із глядачами.

«Ми поринули в активну роботу, щоденні репетиції. Балетмейстерка Тетяна Тізенберг викладає творчій команді техніки сучасного танцю. Ми вивчаємо та вдосконалюємо мову тіла, вчимося через пластику спілкуватися із глядачем. Так само танцівники освоюють принципи акторської майстерності, щоб створювати повнокровні, глибокі образи на сцені. Ми обмінюємося досвідом, досліджуємо один одного і разом зростаємо», – розповідає в.о. директора-художнього керівника театру «Дім актора» Ольга Донік.

У жовтні глядачі побачать першу прем’єру театру «Дім актора». Ультракамерний спектакль для 10 глядачів буде присвячений Запоріжжю. В основі розповіді – міські легенди: про Тарасову грушу, сомів-людожерів, привидів на млині Нібура та ромашку, намальовану на 47-метровій башті будівлі будинку коксохімзаводу. І це далеко не всі історії, які будуть розігрувати актори, використовуючи прийоми театру анімації. Такий формат буде цікавим не лише дорослим, але й дітям.

На листопад запланована прем’єра музично-хореографічної вистави про відомого українського композитора, пісні якого знає кожен українець. Це буде перша спільна робота для оркестру, акторів та балету «Дому актора». Над проєктом працює команда з усієї України: до постановки залучені митці з Києва, Львова, Одеси. Вже розпочалися репетиції під керівництвом балетмейстерки Тетяни Тізенберг та режисери-постановниці Марічки Власової. П’єсу спеціально для «Дому актора» написала драматургиня Ірина Гарець. Сценограф – Богдан Поліщук, диригент – Роман Пригродський. Прем’єра відбудеться на одній із великих сцен міста.


Читати також