Регулювання пластикових вікон: підготовка до зими

Регулювання пластикових вікон: підготовка до зими

У минулому вікна створювали насамперед з думкою про герметичність. Будь-які недоліки в цьому питанні компенсувалися шпаклівкою або монтажною піною, що ще більше обмежувало потік повітря. Однак сьогодні ми знаємо, що це не надто здорове та безпечне рішення, яким може здаватися. Сучасні ПВХ вікна створені для того, щоб забезпечити достатню теплоізоляцію взимку та пропускати більше свіжого повітря влітку. У цьому допомагають вентиляційні отвори та режими літо / зима. Замовити професійне регулювання вікон можна тут.

Сезонне регулювання металопластикових вікон

Контроль ступеня розгерметизації вікна відбувається за допомогою регулювального ролика (зазвичай у вигляді штифта), який дозволяє змінювати потік повітря між зовнішнім середовищем і приміщенням.

У межах літньо-зимового регулювання можна відрегулювати герметичність вікон під певний сезон:

  • У спеку літній режим дозволяє послабити тиск ущільнювача, вивільняючи більший потік повітря.
  • У зимовому режимі навпаки зменшується тиск ущільнювача, що однозначно позначається на теплоізоляції приміщення та призводить до меншого споживання енергії для його обігріву.

Довгострокові переваги сезонного регулювання пластикових вікон

Про режими літо / зима у вікнах мало хто знає, і ще менше людей користуються ними, хоча це надзвичайно корисна функція. У довгострокових заощадженнях на перший план виходить збереження тепла. Завдяки можливості додаткового ущільнення вікна під час морозів з приміщення буде виходити менше тепла, отже, витрати на опалення будуть значно меншими. Варто пам'ятати, що більшість вікон встановлюються в теплу пору року (весна-літо), тому на заводі вони налаштовані на літній режим.

Однак це не єдині переваги, які дає функція регулювання вікон. Літній режим не тільки відіграє важливу роль у циркуляції повітря, але також впливає на здоров’я мешканців. Усе через вологість. У замкнутому контурі дуже важко підтримувати її на належному рівні. Це позначається не тільки на самопочутті людей, що знаходяться у приміщенні (частішають головні болі чи проблеми зі сном), але й на стані самої будівлі. Надмірний рівень вологості в будинку може призвести до появи цвілі чи грибків, які мають зовсім неестетичний вигляд, а також можуть викликати алергію чи інші респіраторні захворювання у мешканців.

Уміння контролювати зимово-літній режим роботи вікна надзвичайно важливе, особливо в дуже ізольованих приміщеннях, які не мають вентиляції. У цьому випадку встановлення літнього режиму допоможе захистити мешканців від негативних наслідків для здоров’я та заощадити кошти на придбання спеціалізованого зволожувача повітря.


Читати також