Електрична тепла підлога: переваги та правила встановлення

Електрична тепла підлога

Все більше власників квартир та приватних будинків під час ремонту замислюються над встановленням електричної теплої підлоги. Це пояснюється меншими інвестиційними витратами (порівняно з іншими системами опалення), більш стабільними цінами на електроенергію та простим і швидким монтажем. У поєднанні з сонячними панелями електричне опалення може забезпечити відносно низькі експлуатаційні витрати. У цій статті ми розповімо про переваги електричної теплої підлоги та головні правила її встановлення.

Чому варто встановити електричну теплу підлогу?

Використання електроенергії для обігріву будинку є універсальним рішенням, що відрізняється максимальною зручністю та швидкість нагріву приміщень. До елементів електричного підігріву підлоги відносяться кабелі, мати та нагрівальна плівка. В Україні лідером з їхнього продажу є компанія ECOPOL.

Переваги електричної теплої підлоги:

  • Опалювальні електроустановки не потребують обслуговування, консервації або чищення. Вони також не утворюють диму, відходів у вигляді сажі, безшумні під час роботи.
  • Відрізняються низькими інвестиційними витратами (не потребують димоходів і додаткових технічних приміщень).
  • Низька теплова інерція: такі системи працюють динамічно й не генерують теплових втрат (як звичайне водяне опалення).

Встановлення електричної теплої підлоги: з чого варто почати?

Перед встановленням теплої підлоги з використанням нагрівальних кабелів потрібно правильно спланувати потужність такого обігріву. Для цього необхідно:

  • Визначити теплову потужність, яку необхідно подати для обігріву приміщення, визначивши втрати тепла в приміщенні та потужність нагріву на 1 м2 площі.
  • Визначити тип фінішного покриття підлоги.
  • Визначити питому потужність, яка буде використовуватися для даного фінішного покриття підлоги.
  • При розрахунку відстані між нагрівальними кабелями слід враховувати тільки поверхню, вільну від твердих елементів, як-от меблі без ніжок, ванна, унітаз і т. п. Також слід уникати встановлення такого опалення під холодильником, морозильною камерою і под.
  • Бажано, щоб відстань між проводами не перевищувала 20 см, це запобігає утворенню зон недогріву.
  • У разі заливки нагрівальних кабелів бетонною стяжкою необхідно забезпечити правильне кріплення кабелів до основи, щоб запобігти їх випадковій деформації. Для цього використовується сталева сітка, до якої кабелі кріпляться за допомогою стяжок або м’якого дроту.
  • Якщо ви хочете залити нагрівальний кабель тільки самовирівнювальною стяжкою, достатньо приклеїти кабель до основи, наприклад гарячим клеєм.

Пам’ятайте, що деревні матеріали та ламінат повинні мати сертифікат про те, що вони допускаються для використання в системах теплої підлоги. Саме такі матеріали можна придбати на сайті https://ecopol.com.ua/.

Після вибору відповідного нагрівального кабелю розрахуйте відстань між кабелями, розділивши площу нагрівальної поверхні на довжину нагрівального кабелю. Інформацію про тепловтрати можна знайти в енергетичних показниках будівлі, які є основним елементом будь-якого будівельного проєкту.

Читати також


up