Волоські горіхи проти хвороби Альцгеймера

Волоські горіхи проти хвороби Альцгеймера

Нове дослідження, проведене на мишах, продемонструвало, що дієта, що включає волоські горіхи, може мати значний ефект у зниженні ризику, зменшенні симптомів та уповільненні прогресування хвороби Альцгеймера.

Дослідники зафіксували значні покращення в навчанні, пам'яті, зменшенні тривоги та поліпшенні моторних навичок у мишей, які споживали значну кількість волоських горіхів. Вчені припускають, що антиоксиданти, на які багаті ці горіхи, відіграли значну роль у захисті мозку мишей від ушкоджень, які зазвичай розвиваються у пацієнтів із хворобою Альцгеймера.

Оксидативний стрес та запальні реакції зазвичай супроводжують це захворювання, широко поширене по всьому світу.

Дослідницька група в ході експерименту планувала раціон мишей так, що він на 6% або 9% складався з волоських горіхів, що відповідає щоденному вживанню 28 та 43 г горіхів у людей відповідно. Сама ідея дослідження з'явилася за підсумками іншої роботи, в ході якої було виявлено захисний ефект екстракту з волоського горіха від оксидативного стресу, що викликається білком бета-амілоїдом. Цей білок – основний компонент амілоїдних бляшок, що формуються у мозку при хворобі Альцгеймера.

«Отримані дані дуже багатообіцяючі. Вони закладають основу для майбутніх аналогічних досліджень із людьми. – каже керівник дослідження доктор Аба Шохан. – Наші висновки доповнюють базу знань про ефект речовин, що містяться в волоських горіхах, на когнітивні здібності».

Незважаючи на отримані висновки, зловживати горіхами в дієті все ж таки не варто. При бажанні додати їх до свого раціону в якосі можливого фактора зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера, краще попередньо проконсультуватися з кваліфікованим дієтологом.


Читати також