Друге місце — найкраще: як відокремити гарні ідеї від сміття

Друге місце — найкраще: як відокремити гарні ідеї від сміття

Ми не дуже добре оцінюємо перспективність наших ідей, але є прийоми, які у цьому допоможуть.

Нове дослідження школи бізнесу Стенфордського університету присвячене тому, як люди оцінюють креативність своїх ідей та як можна вдосконалити цей навик. Отримані дані свідчать про те, що на ранніх етапах творчого процесу (коли тільки з'являються грубі намітки) люди не надто добре розуміють, які ідеї найбільш перспективні, але зазвичай з другої спроби їм це вдається.

Черепаха та заєць

«Оцінювати креативність складно, — каже автор дослідження, доцент Стенфордської школи бізнесу Джастін М. Берг, який вивчає креативність та інновації. — Багато досліджень показують, що люди не дуже добре з цим справляються, їм заважає низка упереджень та проблем».

Берг провів п'ять експериментів, у яких учасники займалися творчими проектами – наприклад, розробкою нового обладнання для фітнесу чи способу не дати людям заснути в автономних автомобілях. Їм потрібно було придумати три ідеї та оцінити їхню перспективність з творчої точки зору. Потім учасникам дали ще трохи часу, щоб опрацювати та завершити один із проектів.

Після цього Берг попросив окрему групу експертів та споживачів оцінити креативність ідей учасників.

З'ясувалося, що у випадку, коли учасники мали мало часу для роботи над ідеями, експерти та споживачі оцінювали їх так само, як і вони самі. Проте, коли в учасників було більше часу, найкреативнішими визнавалися ті ідеї, які самі учасники ставили на друге місце. Берг пояснює, що, як у байці про черепаху і зайця, ідея, що посіла друге місце, спочатку не мала переваг, але зрештою виявлялася найкращою. За його словами, ця закономірність явно простежувалася.

«Початкові найперспективніші ідеї незмінно ставилися на друге місце, — каже Берг. — Люди не зовсім безнадійні у визначенні кращої ідеї, і це не випадково, що означає, що вони можуть досягти більшого».

Абстрагуйте

Незалежних експертів також попросили оцінити наскільки абстрактною була кожна ідея. Берг виявив, що ідеї, які спочатку потрапляли на друге місце з точки зору креативності, були абстрактнішими, ніж ідеї, що займали перше місце. Він пояснює, що конкретна ідея обов'язково більш продумана, тому її переваги очевидніші. Абстрактні ідеї, навіть якщо вони дуже хороші, важко вважати багатообіцяючими.

«Люди цінують у своїх початкових ідеях конкретність надто сильно, а абстрактність — надто мало. Найкращі ідеї, швидше за все, у своєму первісному вигляді не здаватимуться дуже креативними — їм не вистачає змістовності, щоб можна було побачити їхню потенційну оригінальність і корисність», — додає він.

«Абстрактність ідей – це бар'єр, який заважає людям виявити їхній потенціал».

Потім учасників спробували налаштувати на більш абстрактне мислення — використовуючи питання типу «Чому це гарна ідея?», а не «Наскільки гарна ця ідея?» — і попросили вкотре оцінити креативність своїх ідей. На цьому етапі учасники змогли краще визначити найперспективнішу ідею.

Берг каже, що у дослідженні є очевидні недоліки. Для початку результат може бути іншим, якщо попросити учасників попрацювати з великою кількістю ідей.

«Коли у вас багато початкових ідей, найперспективніша з них може не опинитися на другому місці в рейтингу, — каже він. — Вона може бути десь у верхній половині — нижче за перший рядок, але вища за ідеї, які ви вважаєте гіршими».

"Ймовірно, ми всі вбиваємо багато чудових ідей на ранніх етапах творчого процесу, навіть не знаючи про це".

При розробці нових ідей Берг рекомендує вибирати більш конкретні, якщо ви обмежені в часі (оскільки вони досягнуть свого потенціалу найшвидше). Однак, якщо час не проблема, спробуйте зосередитися на питанні про те, чому (а не наскільки) ідея гарна, щоб перейти на більш абстрактне мислення, а потім виберіть найперспективніший задум. Якщо час і ресурси дозволяють, детально пропрацюйте дві ідеї, а не одну. Виберіть найнадійніший і найризикованіший варіант, але спочатку візьміться за ризикований, щоб не підпасти під вплив більш вірної ставки.

Нарешті, під час роботи з більш абстрактними ідеями не ділитесь ними ні з ким, доки не зробите їх конкретнішими.

«Ви можете розпізнати потенціал ідеї перед тим, як інші її побачать. Якщо вам потрібно заручитися підтримкою, краще поділитися пізніше, ніж зарано».


Читати також