Що приховує адреналінова залежність?

Що приховує адреналінова залежність?

Адреналінова залежність є психологічним станом, при якому людина відчуває сильну потребу в захопливих, ризикованих або екстремальних ситуаціях, що викликають виділення адреналіну й інших стресових гормонів в організмі. 

Причини та ризики 

Основною причиною є бажання відчути ейфорію та високий рівень відчуттів, які виникають під час стресових ситуацій. Підвищений пульс, різке підвищення активності мозку й інші фізіологічні зміни сприяють відчуттю живості, адреналіну та сили. Людина може розвивати толерантність до цих відчуттів, і це означає, що з часом їй потрібно буде ще більше екстремальних ситуацій, щоб відчути такий самий рівень задоволення. Тобто, якщо особа відчула хоча б один раз задоволення від подій, які лоскочуть нерви, їй захочеться повторювати це постійно, щоб відчути цей стан.

Однак, слід брати до уваги, що адреналінова залежність несе потенційну небезпеку. Постійне підвищення рівня адреналіну та стресових гормонів може впливати на фізичне та психічне здоров'я. Довготривалі стресові навантаження, як правило, призводять до депресії, тривожності й інших психічних розладів. Крім того, в екстремальних ситуаціях є ризик отримати фізичну шкоду.

Розглянемо приклад у контексті сучасних подій. Буває, що повертаючись із зони бойових дій до спокійного цивільного життя, де немає такого викиду адреналіну, воїн відчуває якусь безбарвність картинки, яка його оточує.

Військові психологи попереджають, що після повернення з війни людина може:

  • не мати власних сил, ініціативи, життєвої енергії;
  • не реагувати на певні речі;
  • знецінювати власну роботу;
  • різко чи негативно реагувати на прості речі.

Допомога при адреналіновій залежності:

  • рекомендовано звернутись по допомогу до фахівця (психолога, психотерапевта чи інколи до психіатра);
  • суспільству слід підвищувати свій рівень обізнаності стосовно того, чому наші захисники так почуваються та реагують.

Сьогодення диктує нові правила життя, які досі не всі люди у змозі прийняти, а тому слід розуміти: наші захисники захищають нас, а ми повинні допомагати їм! Підтримка ментального здоров'я — це не справа однієї людини, це справа всього суспільства!

Галина Волошина, психологиня


Читати також