Коли шлюб зазнав краху: як подолати біль і знайти новий початок

Коли шлюб зазнав краху: як подолати біль і знайти новий початок

Розлучення — це подія, яка може стати емоційним випробуванням для кожного з нас. Звісно, може бути проста причина розлучення — стосунки себе вичерпали. Це варіант розвитку подій, коли люди можуть спокійно поговорити і прийняти рішення про завершення стосунків. В інших варіантах розлучення — надзвичайно болісний процес.

Розлучення пари, в якої є діти, — особливо складна ситуація. Незважаючи на особисті переживання, необхідно зробити зусилля та спокійно розказати про розлучення дітям. Допоможіть їм зрозуміти, що це не означає, що їх не будуть тепер любити. Поясніть, що їхньої вини в розлученні батьків немає тощо. Розмова з дітьми та створення стабільного середовища для них мають бути пріоритетом для батьків.

Типові причини розлучення та наслідки

  • Домашнє насилля, аб'юз, булінг.  Деякі люди можуть залишатися в таких стосунках, бо насильство було сприйняте як "мова любові" або "мова стосунків". Це може призвести до того, що жертва надалі не сприйматиме нормальні, здорові стосунки, де партнери поважають і турбуються одне про одного, а шукатиме нового тирана.
  • Зрада. Іншою поширеною причиною розлучень є зрада. Через недостатнє спілкування партнери можуть відчувати незадоволеність і шукати стосунки з іншими. Зрада спричиняє не лише кризу у стосунках, вона закладає глибоку недовіру до партнера в майбутньому.
  • Незрілі стосунки. Іноді розлучення стає наслідком "незрілих" стосунків, де обоє перекладають відповідальність на іншого. Далі необхідно розвивати навички ефективної комунікації, навчитися розбирати конфлікти і працювати над зміцненням стосунків, інакше подібний сценарій може повторитися.
  • Війна. Здебільшого руйнуються стосунки, які були на межі. Для таких пар війна стає "останньою краплею". У цій ситуації в людини може зникнути сенс життя, може з’явитися депресія. У такому разі потрібно вчитися жити для себе. Не для пари чи дітей, як було раніше. Сприймайте це як хорошу можливість знайомства із собою: знайти те, що надихає, почати життя спочатку.

Як пережити розлучення?

  • Передусім дозвольте собі відчути і прийняти втрату, яка супроводжує розлучення. Насправді більшість переживань через розлучення — це біль від втрати ілюзій та сподівань, і дуже рідко це про дійсно втрачені можливості.
  • Проаналізуйте ваш невдалий шлюб. Аналіз причин допоможе вам створити "психологічний ґрунт" для відновлення та самопізнання. Визначіть ваші помилки та моменти, в яких ви зробили хибне рішення. Допоможіть собі спеціальною літературою, курсами чи зверніться за професійною консультацією.
  • Переконайте себе, що ваше життя триває після розлучення, і ви маєте можливість розпочати заново. Зараз все здається складним, але скоро прийде новий період — "прийняття" та "нових надій".
  • Не соромтеся звертатися по допомогу: шукайте підтримку в родини, друзів. Якщо ви відчуваєте тривожність, маєте поганий апетит, порушення сну тощо, розгляньте можливість консультації з психологом або психоаналітиком.

Читати також