В Театральному Центрі «Слово і голос» відбулася Дитяча Майстерня САД

Дитяча Майстерня САД в театрі Слово і голос. Постреліз

Керівник проекту - Наталія Половинка

Із квітня 2023 р. у Театральному Центрі «Слово і голос» за адресою вул. Городоцька, 38 відбувається Дитяча майстерня «САД», керівник проекту Наталія Половинка. Учасниками Майстерні є діти від 5 до 10-ти років.

Проект почав втілюватись як переможець Грантової програми Фундації ЗМІН, і продовжує масштабуватися до жовтня місяця за підтримки Українського культурного фонду та Міністерства Культури Королівства Люксембург. Фінальне заняття майстерні заплановане на 28 жовтня.

Дитяча Майстерня «САД» як ідея визріла за останні роки, та особливо гостро зазвучала з початком повномасштабної війни Росії в Україні. Під час першого етапу проекту «САД Божественних Пісень. Сковорода», що здійснювався за підтримки Стипендії УКФ, ідея дитячої школи переросла в ідею Майстерні, що об’єднує три напрямки навчання дітей: спів, слово і танець.

Заняття за цими напрямками відбувалися за авторською театральною методологією Театрального центру “Слово і голос”, яка базується на законах Традиції, традиційному і класичному матеріалі, ідеях і принципах Єжи Гротовського, на понятті «гри», як вона розроблена і передана нам в народних ритуальних іграх, забавлянках, танцях і співаних дійствах. Праця зі Сковородою відкриває можливість поєднати в один творчий потік такі гілки праці: - народна пісня: козацькі, ліричні; - народні перекази, легенди; - канти і псальми; - тексти Сковороди і його сучасників (вибрані, доступні дитячому сприйняттю); - ритуальні традиційні пісні-ігри, пісні-танці як веснянки, гаївки, колядки, щедрівки та ін. - давні духовні напіви України з рукописів та стародруків XVII ст. 

Такий всебічний розвиток закладає у свідомість дитини слух на справжнє, бо саме правда життя і людини як покликання бережеться в Переданні. Знання, що передається з рук в руки через традиційні форми і тексти Сковороди, з’єднуючи дитину з джерелами її рідної культури, вчить основам буття, виховує моральні принципи і естетичний смак людини, яка творитиме майбутнє України.

Викладачі - актори Театру "Слово і голос": Наталія Половинка, Марія Кміть, Ярослава Цетнар, Ірина Степаняк, Микита Обухов, Яків Басін.

Театральний центр "Слово і голос" – це сучасний театр, котрий здійснює живу Традицію України засобами театру і музики. Три головні напрямки діяльності – освіта, художнє дослідження і театр – творять Театральний Центр, в основі якого – Людина: її Слово – вість в просторі світу, її Голос - свідоцтво часу. Театр тут розуміється як природньо даний інструмент і територія пізнання, художній образ та спосіб перетворення Буття.

Наталія Половинка - Заслужена артистка України, Лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, багатьох міжнародних фестивалів театру та кіно, у т.ч. премія «Срібний Георгій, Найкраща жіноча роль» за головну роль у фільмі «Брати. Остання сповідь» (реж. Вікторія Трофименко, 2013). У 2021-22 роках нагороджена 7-ма престижними світовими кінофестивалями у США, Канаді, Італії, Франції, Болівії та в Україні за гол.роль у фільмі «Мати Апостолів» (реж. Заза Буадзе, 2020), основаному на реальній історії війни Росії проти України 2014 року.


Читати також