Науково-популярні відео тижня. Добірка від 27.11.2023

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 27.11.2023

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Чи хочуть урбаністи загнати вас в гето? Як активують активоване вугілля? Яку інформацію про клітор треба оновити? Про все у новому випуску розмовного формату.

У різних фільмах ми бачимо, як за президентами ядерних держав носять валізку, в якій знаходиться кнопка керування ядерним арсеналом країни. Хоча ми-то знаємо, що насправді знаходиться в чемоданчику одного з таких лідерів. Чи існує червона кнопка, від натиску на яку зникне все живе на нашій планеті? Чи дійсно одна людина своїм вольовим, але вкрай нерозумним рішенням, може знищити цивілізацію? Диктаторські режими, які володіють цією пекельною зброєю, постійно намагаються нас переконати в цьому. Але сьогодні ми спробуємо розібратися у всіх нюансах застосування ядерної зброї. Більше того, зараз ми зазирнемо, якщо можна так сказати, у кулуари процесу запуску ядерного озброєння різних країн.

Більшість людей упевнені, що воно просто допомагає нам краще бачити, інші знають, що світло подорожує Всесвітом переміщуючи енергії з одного місця в інше. І робить воно це з теоретично найбільшою можливою швидкістю, майже 300 000 км за секунду, тобто за одну секунду воно 7 з половиною разів може облетіти Землю. Також, всім відомо, що світло забезпечує існування рослин, а відтак, і життя на нашій планети загалом. Але природа світла душе складна, принцип його дії не завжди можуть пояснити навіть досвідчені вчені-дослідники, які за останні 200 років провели незліченну кількість експериментів. Результати яких довели, що світло за яким спостерігають, веде себе інакше, ніж світло на яке не дивляться. Тобто, те чим здається світло, і те, чим воно є насправді, - це дві різні речі.

1688 року в Англії відбулася «Славетна революція» – майже безкровна зміна влади, внаслідок якої корону втратив останній монарх-католик Джеймс ІІ Стюарт, а на престол зійшов штатгальтер Нідерландів Вільгельм ІІІ Оранський зі своєю дружиною Марією (яка за сумісництвом була донькою Джеймса). Це призвело до появи Білля про права та суттєвого обмеження королівської влади на користь парламенту. Водночас, наслідком «Славетної революції» стала тимчасова окупація Англії нідерландськими військами. А для Ірландії та Шотландії ці події минули зовсім не безкровно, оскільки детронізований Джеймс ІІ Стюарт активно намагався повернути собі владу, а шотландці та ірландці – визволитися з-під контролю Лондона. І все це відбувалося у контексті набагато масштабніших подій загальноєвропейського значення – Дев’ятирічної війни, основний зміст якої полягав у стримуванні французької гегемонії на континенті.

Нова динозавряча лекція на каналі Довколоботаніка. 

Дайджест космічнийх новин.

А зараз пропонуємо до вашої уваги бонусні відео. Це новини технологій цього тижня.

Новини технологій на каналі Andronews.

KeddrNews. Новини зі світу технологій.


Читати також