Який прилад вибрати для нагріву води?

Який прилад вибрати для нагріву води?

Зі зростанням цін на природний газ все більш актуальними стають такі теми, як опалення будинку та нагрів води електрикою. Вже зараз багато людей, які переїхали з багатоповерхівки у приватний будинок, замість встановлення газового котла вирішили купити кондиціонер для обігріву взимку.

Подібним чином виглядає ситуація з нагрівом води для побутових потреб – замість газової колонки можна встановити бойлер. Особливо актуальним таке рішення є для будинків, які ще не підключені до комунального газопроводу. Це дозволяє значно знизити початкові затрати, а далі платити менше за гарячу воду й опалення, звичайно, за умови встановлення двозонного електролічильника та наявності якісного утеплення будинку.

Різні види водонагрівачів

Якщо ви задумуєтеся про електричне нагрівання води, у вас на вибір є три варіанти:

  • проточні нагрівачі,
  • бойлери,
  • тепловий насос ГВП (тільки для гарячої води).

Не можна сказати, що якийсь із цих варіантів кращий за інший; все залежить від потреб і можливостей власника будинку. Розглянемо кожен із них окремо.

Проточні нагрівачі води

Швидкий монтаж і низька вартість приладу – ось основні переваги електричного проточного водонагрівача. Менші обігрівачі обслуговують лише один кран, душ або точку водозабору. Більші призначені для підігріву води у всій ванній кімнаті. В одному домогосподарстві їх можна комбінувати, наприклад, вибравши більший обігрівач на першому поверсі та додатковий менший у ванній кімнаті на другому поверсі та в гостьовому будинку.

Бойлери

Це одне з найбільш популярних рішень для нагріву води електрикою. Найбільші бойлери, представлені на ринку, мають об’єм приблизно 5000 літрів; найменші – 5 літрів. Вважається, що в середньому одна людина потребує близько 30 літрів води для щоденних гігієнічних заходів. Придбання бойлера відповідного розміру дозволяє легко нагріти воду для кількох членів родини. Воду в бойлері можна нагрівати в той час, коли енергія найдешевша, що допомагає економити кошти. Детально ознайомитися з доступними в Україні моделями бойлерів можна на сайті https://eco-servis.com.ua/ua-odesa/vodonagrevanie/bojlery/.

Тепловий насос ГВП

Останнім можливим рішенням є тепловий насос для ГВП. Це тип циркуляційного насоса для нагрівання води. Недоліком є висока початкова вартість обладнання. Необхідність включення підсобного приміщення на етапі будівництва будинку робить це рішенням можливим лише для тих, хто може заздалегідь спланувати спосіб підігріву води в будинку (на відміну від проточних нагрівачів, які можна встановити практично в будь-який момент).


Читати також