Яку роль відіграють рятувальні, чергові шлюпки та плоти на судах

рятувальні, чергові шлюпки та плоти на судах

Для перевезення пасажирів, пошти та вантажів різного виду використовується водний транспорт. Це можуть бути яхти, катери, пароплави, теплоходи й інші засоби. Попри те що перед виходом у водний простір весь транспорт проходить ретельну перевірку, від форс-мажорів та неприємних ситуацій ніхто не застрахований. Щоб забезпечити безпеку, швидке евакуювання пасажирів та екіпажу, на борту кожного судна повинні бути рятувальні засоби, але мало їх просто мати, треба знати, як із ними поводитися.

Рятувальні та чергові шлюпки: яку роль вони відіграють

Вперше такі плавзасоби (дерев’яні, громіздкі, повільні) з’явилися у Великобританії у XVIII ст. Вони приводилися в рух за допомогою весел. Попри це, плавзасоби дозволяли ефективно надавати допомогу та рятувати людей. Протягом багатьох років вони постійно вдосконалювалися, сьогодні це швидкий, міцний, маневровий та безпечний водний транспорт. Тільки спеціаліст з рятувальних шлюпок зможе правильно ним керувати, а в разі виникнення аварійних ситуацій — зберегти життя пасажирів та екіпажу.

Рятувальні шлюпки бувають різних видів:

  • частково закриті — зазвичай на плавзасобі є два укриття, які захищають людей від морської води, вітру, спеки та холоду;
  • закриті — доступ забезпечується через спеціальні люки;
  • вільного падіння — їх спускають на поверхню води зі спеціального стапеля, що забезпечує швидку евакуацію людей;
  • шлюпки, які спускаються на талях, — міцні рятувальні засоби закритого та відкритого типів.

Шлюпки оснащують усім необхідним для безпеки людей на борту: рятувальними жилетами, кругами, покривалами, компасами. Вони повинні мати вбудовану систему навігації та радіозв'язку, щоб забезпечити комунікацію з головним судном та рятувальними службами.

Рятувальні плоти

Крім шлюпок, на борту є рятувальні плоти — надувні та жорсткі конструкції, які можуть зберегти життя та здоров’я людей. Вони захищають пасажирів від несприятливих умов: вітру, води, спеки. Плоти мають яскравий колір, що збільшує шанси бути поміченими суднами, які проходять недалеко, або рятувальними групами.

Сучасні плоти оснащені необхідними засобами навігації та зв’язку, сигнальними ракетами й іншими аксесуарами, які дозволяють передати сигнал лиха. Обов’язково повинні бути продукти, питна вода й аптечка.

У разі виникнення небезпеки евакуація людей з судна може бути складною та небезпечною. Але завдяки спеціалістам, які управляють рятувальними засобами, цей процес можна зробити максимально безпечним. Тому кожен власник судна повинен забезпечити не тільки готовність до використання рятувальних чергових шлюпок та плотів, а й наявність відповідних спеціалістів на борту.


Читати також