Святковий стіл з резистентністю до інсуліну: що їсти, а чого уникати?

Святковий стіл з резистентністю до інсуліну: що їсти, а чого уникати?

Більшість людей з нетерпінням чекає новорічних та різдвяних свят, щоб досхочу поласувати улюбленими традиційними стравами зі смаженого, жирного та заправленого майонезом. Але є певна група людей, в яких свята викликають страх і тривогу. Мова йде про тих, хто бореться з інсулінорезистентністю. У цій статті ми розповімо, що можна їсти таким людям, щоб уникнути небажаних симптомів і розділити радість святкування з близькими.

Основні правила дієти

Однією з найбільших проблем під час свят, безперечно, є перекуси. Нерегулярне харчування, тривале сидіння за столом, солодощі та солодкі напої – погані союзники у боротьбі з інсулінорезистентністю. Постійне харчування збільшує вироблення інсуліну, що тільки погіршує ситуацію. Крім того, часті перекуси можуть у підсумку стимулювати апетит, що призведе до споживання занадто великої кількості калорій. Тож інсулінорезистентність дієта повинна бути підпорядкована чітким правилам:

  • Робіть 3-4 години перерви між вживанням їжі.
  • Між вживанням їжі пийте тільки воду чи трав’яні настої без додавання цукру.
  • Встановіть чіткий час вживання їжі, наприклад 4 рази на день.
  • Візьміть дозволену порцію і більше нічого не додавайте в тарілку.
  • Починайте вживання їжі з білкових продуктів. Вони насичують на довше і не викликають раптових викидів інсуліну.
  • Не забувайте їсти свіжі овочі.
  • Вибирайте цільнозерновий хліб, який є джерелом харчових волокон.
  • Якщо ви хочете шматочок торта, з'їжте його після основної страви.

Плануйте все заздалегідь

Ретельно сплануйте своє святкове меню та складіть список покупок. Не купуйте нічого імпульсивно та ніколи не ходіть за покупками, коли ви голодні. Уникайте полиць із солодощами та нездоровою їжею з високим рівнем обробки, адже це продукти з високим глікемічним індексом. Не варто запасатися зайвими продуктами, адже це може призвести до ненавмисного збільшення їхнього споживання. Занадто великі порції означають надлишок калорій, переїдання та погіршення самопочуття.

Уникайте «порожніх» калорій

Харчування при інсулінорезистентності вимагає уваги не тільки до того, що ви їсте, але й до того, що ви п'єте. Фруктові соки, кольорові напої та алкоголь містять багато цукру та «порожніх» калорій. На жаль, споживання такого типу продуктів може спричинити коливання рівня цукру (глюкози) у крові та, як наслідок, стрибки інсуліну. Майонез у салатах, густі соуси, глазур на тортах – це висококалорійні добавки, яких слід уникати.


Читати також