ДСП, ДВП і МДФ: у чому різниця і вигода використання кожного виду матеріалів

ДСП, ДВП і МДФ

Композитні матеріали з деревної стружки чи інших видів обробки натуральної деревини активно використовуються у виготовленні меблів та виконанні ремонтних робіт з меблями. 

Компанія “Томек” пропонує плитні матеріали на ваш вибір, включно з найбільш популярними різновидами для створення меблів, їх відновлення чи застосування для інших дизайнерських рішень.

ДСП: оптимальна вартість і якість

ДСП, або деревостружкова плита, складається з дрібних частинок дерева у вигляді стружки, що поєднані в один матеріал завдяки застосуванню синтетичних клеєвих сумішей. Поєднання відбувається під час гарячого пресування, забезпечуючи необхідну стійкість і однорідність маси. 

ДСП є універсальним видом матеріалу для виготовлення більшості видів меблів. Його легко свердлити, різати, обробляти іншими матеріалами для зміцнення чи створення якихось додаткових характеристик. За посиланням https://tomek.lviv.ua/catalog/plitni-materiali/dsp/ можна оглянути плити ДСП, що мають оптимальну вартість та високу міцність і стійкість. Є різні види розмірів, товщини, поверхневого дизайнерського виконання. Залежно від напрямку застосування використовують різні види ДСП:

  • ламіновані, або ЛДСП;
  • шліфовані;
  • шпоновані.

Розглянемо детальніше кожен із різновидів та їхні переваги і вигоду використання у конкретному випадку.

Ламіновані ДСП

Ламіновані плити ДСП вкриті шаром ламінату, можуть бути різних кольорів і створювати різноманітну фактуру поверхні з імітацією натуральних матеріалів. Відрізняє таке ДСП від інших посилена стійкість до агресивних речовин, а також потрапляння води.

Шліфовані деревостружкові плити

Шліфований ДСП має гладеньку поверхню, яка схожа на відшліфоване дерево. Саме тому його часто застосовують як зовнішню частину меблевих конструкцій, які є оптимальними за вартістю і потребують базової стійкості.

Шпоновані ДСП

Це особливий вид ДСП, де застосовують шпонування – покриття поверхні тонким шаром захисного шпону, що створює стійку поверхню, посилює конструктивну міцність і естетичну привабливість матеріалу.

ДВП: найкращі конструкційні показники

Деревоволокниста плита, чи ДВП, – ще стійкіший до навантажень плитний матеріал, ніж ДСП. Його виготовляють з дрібно посічених волокон дерева, які так само склеюються за допомогою особливих синтетичних матеріалів. Краща щільність ДВП водночас створює більше викликів під час обробки – потрібна складніша та потужніша техніка для обробки.

МДФ – найвища міцність і стійкість

Це найбільш твердий, схожий на деревний моноліт композитний матеріал. Дрібнодисперсну деревну фракцію, або МДФ, застосовують у меблях вищого ґатунку, де потрібно протистояти постійним механічним ударам, різноманітним навантаженням і постійному впливу агресивного середовища.


Читати також