Біографія Сіда Чапліна

Біографія Сіда Чапліна

Сід Чаплін – британський письменник – народився 20 вересня 1916 року в Шилдоні (графство Дарем, Великобританія) у простій шахтарській сім'ї.

Дитинство і юність відбилися на усій його подальшій літературній діяльності. Сім'я жила небагато, з дитинства Сід бачив навколо себе злидні, безпросвітну працю, нескінченний страх безробіття. У 14 років він почав працювати. Був помічником шахтаря, ковалем, але пристрасно бажав вчитися.

Закінчивши вечірню школу, Чаплін почав співпрацювати з газетою «Вугілля», писати нариси, оповідання. Він працював в основному в жанрі так званого «робочого роману». У своїх творах Сід Чаплін піднімав гострі соціальні та філософські питання сучасності.

Непрості психологічні та соціальні питання вирішують герої романів «День сардини» (1961) і «Спостерігачі та піднаглядні» (1962) — молоді люди з робочого середовища, сучасники письменника. Герой «Дня сардин» за своє 17-річне життя встиг побувати й учнем пекаря, і вантажником, і помічником вугляра; в романі «Спостерігачі та піднаглядні» місце в житті — матеріальне та духовне — шукає молодий коваль Тімоті Мейсон.

Сід Чаплін писав також оповідання, нариси. Його перу належать романи «Моя доля плаче» (1949, 1973), «Алебастрові копальні» (1971), «Дерево з рум'яними яблуками» (1972) та інші.

Не менше значення мають оповідання Сіда Чапліна. Як оповідач він, мабуть, розкрився навіть більше, ніж романіст. Найчастіше розповіді письменника автобіографічні повністю або частково.

Сід Чаплін помер 11 січня 1986 року.

Біографія

Твори

Критика


Читати також