Звуки реставрації: ASMR-відео зі старовинним вітряком

Вітряк у Пирогові

Знаємо, що зараз в інфополі дуже багато всього: від щоденних атак на Харків і Харківщину, Одесу та Донеччину до DDOS-атак на mono. Тож не хочемо вас перевантажувати ще одним релізом, цитатами й купою іншої інформації. Але хочемо розказати невелику історію, як попри війну ми намагаємося зберегти те, що робить нас нами – нашу історію та ідентичність.

У Національному музеї архітектури та побуту триває реставрація старовинного вітряка з Херсонщини – з села Олександрівка, яке було під окупацією та де тривають виснажливі бої. Млину понад 100 років. Орієнтовно був зведений у кінці ХІХ – на початку ХХ століття.

До Києва потрапив 1973 року, де планувалося його відновити. Однак, жодні реставраційні роботи з того часу не проводилися. Відтак, суттєво пошкодилися стіни з каменю-вапняку, покрівля, двері. Крила практично не збереглися. 2023-го за ініціативи й підтримки Благодійного фонду “МХП-Громаді” розпочалася реставрація цього вітряка. Цей процес команда Фонду вирішила не тільки зафільмувати, але й покласти на музику.

Так з’явилося ASMR-відео зі звуками реставрації вітряка. У його основі – музика бандури, яку написала й виконала Олена Немеш, переможниця низки всеукраїнських музичних конкурсів та випускниця Київської муніципальної академії музики ім. Р. М. Глієра. За саунд-дизайн відповідали Іван та Наталія Короп.

Відео зі звуками реставрації

Можливо, це заспокоїть і заземлить вас у заторі чи в метро, можливо, переключить увагу й знизить рівень тривожності, можливо, допоможе заснути (як кільком нашим ветеранам).

Офіційне відкриття реставрованого вітряка відбудеться 18 травня. 


Читати також