Відкриваючи правду: новий номер журналу «Локальна історія» про Василя Стуса

Відкриваючи правду: новий номер журналу «Локальна історія» про Василя Стуса

Новий номер журналу «Локальна історія» присвятили Василю Стусу. Чому це важливо та як з’явилося видання

Вийшов новий номер журналу «Локальна історія», присвячений поету-дисиденту Василю Стусу. До видання увійшли маловідомі факти з життя поета, ексклюзивні інтерв’ю з його сестрою й сином, та спогади людей, які особисто знали письменника. Розказуємо, як створювався журнал, і в чому його особливість. 

«Настав час руйнувати міфи»

Створення спецвипуску про поета-дисидента ініціював та підтримав Благодійний фонд «МХП-Громаді». 2023-го Фонд допоміг з реконструкцією музею Василя Стуса в Рахнівці, що на Вінниччині: встановили стелажі для розміщення експонатів, закупили техніку. Команду «МХП-Громаді» вразила історія директора закладу – 94-річного Дмитра Омелянчука. Він 27 років присвятив музею: власноруч збирав цінні експонати, шукав видання книг і переклади творів поета, спілкувався з родиною Стусів.

«Восени 2023-го ми вирішили зафільмувати спогади Дмитра Омелянчука про Стуса й створили документальний ролик з його спогадами та розповіддю про те, як це керувати маленьким локальним музеєм. Згодом ця ініціатива масштабувалась у спецвипуск журналу про поета. Ми зрозуміли, що життєпис Василя Стуса мало досліджений у Рахнівці, як і замало фактів про значення та вплив його творчості на українську культуру і її становлення. Тому звернулися з пропозицією спільного проєкту до редакції “Локальної історії”, яка зуміла якнайкраще втілити нашу ідею у новому журналі», – розповіла Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді».

За словами Віталія Ляски, головного редактора журналу «Локальна історія»,  попри те, що поет зробив багато для захисту українства, його постать залишається малодослідженою сьогодні.

«Новий номер «Локальної історії» присвячено Василю Стусу – людині, яку ми мало знаємо, та яку нам треба досліджувати і переосмислити. Зараз час руйнувати міфи та для хорошого та правдивого знання. І я сподіваюсь, що цей журнал стане однією із цеглинок у тому фундаменті знання, якого насправді бракує, – зазначив Віталій Ляска.

Чим важливий випуск журналу про Стуса 

  • Спецвипуск про Стуса увібрав максимально цікаву та унікальну інформацію про життя та творчість Стуса. Тут можна прочитати репортаж з рідної для поета Рахнівки та розповідь про місцевий музей, думки та спогади провідник дослідників Василя Стуса, зокрема Радомира Мокрика, Елеонори Соловей, Олеся Ільченка, Вахтанга Кіпіані та інших. Важливими матеріалами є інтерв'ю із Марією Стус, сестрою поета, та його сином Дмитром.
  • Також у журналі зібрано інформацію про місця, які пов'язані з поетом та світлинами й ілюстраціями, які на замовлення редакції створювала українська художниця Дар’я Ковтун.
  • Благодійний фонд «МХП-Громаді» передасть спецвипуск журналу в бібліотеки в 15 областях, де працює Фонд.

Свіжий випуск журналу «Локальна історія» також доступний у продажу на сайті видання, у мережі книгарень «Є», «Readeat», «Моя книжкова полиця», «Буква», «Book.ua» та інших книжкових крамницях.

Довідково

Благодійний фонд «МХП – Громаді» – український благодійний фонд, що розпочав свою діяльність у 2015 році, щоб допомогти громадам у розв’язанні їхніх соціальних, економічних та екологічних проблем. Фонд здійснює діяльність в 15 областях України та працює в більш ніж 700 населених пунктах. Головна місія «МХП – Громаді» – відновлювати та розвивати громади, щоб там хотілося жити.

Під час повномасштабної війни Благодійний фонд «МХП-Громаді» зосередився на культурних проєктах та започаткував загальнонаціональний проєкт підтримки українських музеїв «Збереження культурної спадщини».

Окрім Музею Стуса в Рахнівці в межах проєкту «Збереження культурної спадщини», Фонд підтримав ще п’ять музеїв. Це – музей-садиба В’ячеслава Чорновола на Черкащині, музей композитора Миколи Леонтовича на Вінниччині, музей Василя Симоненка в Черкасах, музей Трипільської культури на Черкащині, Національний музей народної архітектури та побуту України в Києві.


Читати також