Відновлення Макарівської територіальної громади після звільнення

Відновлення Макарівської територіальної громади після звільнення

Як відновлюється Макарівська громада після двох років звільнення?

У межах документального проєкту "Відновлення міст" Ukraїner продовжує розповідати, як міста та селища, з яких українські війська вибили ворога, оговтуються та відбудовуються. У новій серії документалісти показують, як відбудовують на Київщині Макарівську територіальну громаду.

Під час боїв та окупації, що тривала з кінця лютого до квітня 2022 року, Макарів сильно постраждав. Російські війська не лише обстрілювали селище, а й убивали та катували мирне населення. 

У селищі зруйновано й пошкоджено майже 30 % усіх споруд. Найбільше серед них житлових будинків. Росіяни знищили також будівлі закладів дошкільної освіти, шкіл, коледжів, бібліотеку, приватну лікарню, два музеї, церкву, радіовежу тощо. Збитків зазнала й промислова інфраструктура.

Станом на весну 2024 року чимало з цих об’єктів вже відновили, зокрема завдяки українським і міжнародним партнерам. 

У цьому матеріалі команда Ukraїner розповідає про новий Макарівський центр первинної медико-санітарної допомоги, на будівництво якого допомогла знайти кошти «Київська школа економіки», і постійне житло для літніх переселенців «Чудо-містечко», що спонсорував фонд американця Делла Лоя Хансена. 

За словами ведучого проєкту Марка Савицького, макарівська амбулаторія є вдалим прикладом відбудови, який можуть перейняти інші громади. Каже, те, що вони побачили з командою в Макарові, вражає. Бо громада не просто збудувала нову амбулаторію, а будує нову стратегію селища. 

“На мою думку, створення таких якірних інфраструктурних елементів, які дозволять повертатися додому, є номером один у відбудові. Людський ресурс - неймовірно цінний, - наголошує Марко. - А повернути людей в міста можна лише створивши умови, де людина буде себе почувати, не лише в безпеці чи комфорті, а де вона матиме відчуття, що саме тут вона може розвиватися”.

Марко Савицький каже, що більшість громад не має конкретного плану як відбудовуватися під час війни з нуля, тому що люди бояться. Втім, переконаний, їм просто треба показати, що це можливо.

“Хто зараз сумнівається, хай бере приклад з макарівської амбулаторії, яка як фенікс відродилася з попелу і стала навіть кращою. Звісно, можна чекати нашої перемоги, але потім у нас будуть інші виклики. Громада живе своє життя зараз, тож люди заслуговують проживати гідне життя в комфорті та безпеці”, - рефлексує Марко.

У наступних випусках команда Ukraїner розкаже про відновлення Гостомеля, Бучі та Ірпеня.


Читати також