План Mars зі зниження викидів вуглекислого газу у молочному виробництві

План Mars зі зниження викидів вуглекислого газу у молочному виробництві

Декарбонізація молочного виробництва: запуск амбітного плану Moo'ving Dairy Forward

Компанія Mars оголосила, що в найближчі три роки планує інвестувати майже 50 мільйонів доларів у скорочення вуглецевого сліду від власного молочного виробництва.

Новий план зі зниження викиду парникових газів від молочної промисловості під назвою Moo'ving Dairy Forward, який передбачає співпрацю з молочними фермерами та скорочення до 2030 року викидів вдвічі у порівнянні з 2015 роком.

Виробництво молочних продуктів посідає друге місце серед напрямів бізнесу Mars за об’ємом викидів вуглекислого газу. Для скорочення таких викидів компанія співпрацюватиме з лідерами галузі молочної промисловості, щоб реалізувати низку змін на фермах, адже більшість викидів у галузі відбувається саме локально на фермах. Зміни в промислових процесах стосуватимуться зменшення викидів метану від життєдіяльності корів, ефективної обробки гною та сталого виробництва кормів. Детальніше про кожен з напрямів:

  • Метан від життєдіяльності корів. Щороку одна корова викидає 95 кг метану – цього об’єму вистачить для наповнення 5000 повітряних кульок. В рамках плану на фермах працюватимуть над змінами дієт корів для зниження викидів. Зокрема, планується додавати в раціон корів харчові добавки з морських водоростей.
  • Обробка гною. Правильно оброблений гній зменшує викиди парникових газів і забезпечує органічне добриво, яке своєю чергою можна використовувати для вирощування корму, що споживають корови.
  • Стале виробництво кормів через регенеративне землеробство. Цей напрям фокусується на практиках відновлювального господарства: сприянні здоров’ю ґрунту та збільшенні накопичення вуглецю в ґрунті, в якому вирощуються корми для корів.

Одне з таких партнерств – з Friesland Campina, одним із найбільших у світі виробників молочної продукції. Mars та Friesland Campina мають на меті створення платформи, де будуть тестуватися та вдосконалюватися нові практики зі скорочення вуглецевих викидів. Прикладом, в рамках цього партнерства фермери в Нідерландах практикують додавати спеціальні речовини при зберіганні гною для зниження викидів та впроваджувати біодигестери для перетворення гною на енергію.

Кожна ферма унікальна, адже існує на своєму виді ґрунту та в своїй кліматичній зоні, отже для ефективного тестування підходів проєкт має покривати різні ферми. DMK Group та Mars вже запустили три пілотні молочні ферми, які фокусуються на виробництві сталої молочної продукції у Німеччині. Проєкт розрахований на п’ять років.

В Mars вважають, що започаткування змін безпосередньо на фермах допоможе ефективніше впливати на зниження викидів. “Сталий розвиток й рушійні зміни у молочному виробництві можуть бути реалізовані лише за підтримки фермерів і постачальників. Тому ми вкладатимемо кошти безпосередньо в розвиток ферм, аби допомагати їм екологічно змінювати спосіб ведення господарства, досягти змін для захисту клімату та більш стійкого майбутнього галузі”, – коментує Аманда Дейвіс, керівник відділу досліджень і розробок Mars Snacking.


Читати також