18-05-2024 Новини у світі 1626

Виставка «Час в уламках». Розклад та програма

Виставка «Час в уламках». Розклад та програма

Ми раді представити виставку «Час в уламках», створену з нагоди проведення Київської переніале, берлінської програми 5-ї Київської бієнале, у співпраці між Центром візуальної культури, Between Bridges і програмою DAAD Artists-in-Berlin Program.
«Час в уламках»

За участі Boji, Сергія Браткова, Лесі Васильченко, Вови Воротньова, Мінни Генріксон, Дани Кавеліної, Ніколая Карабіновича, Яреми Малащука та Романа Хімея, Ігора Окунєва і Дарії Чернишової

Куратори – Сергій Климко та Віктор Нойман

Публічна програма організована у співпраці з Наталі Кепплер

24 травня – 27 липня 2024

Відкриття виставки: 24 травня, 18:00–21:00, Between Bridges
Перформанс-відкриття Boji: 24 травня, 22:00, DAAD Artists-in-Berlin Program


Коли історичний момент розпадається – на щось неочікуване, дике, невпізнаване – ми спостерігаємо, як відкривається провалля у часі. Теперішнє починає мерехтіти, ставлячи під питання звичну реальність. Години та дні перетворюються на нескінченне, застигле «тепер». Звідси фактично неможливо уявити майбутнє – це виклик не лише плинові часу, а й позачасовості. В новій реальності події постають як примари, існування яких протікає між інтерфейсами соціальних мереж. А прийдешнє стає молитвою.

«Час в уламках» – це частина Київської переніале – берлінської програми 5-ї Київської бієнале, задуманої як спільна пан’європейська ініціатива на тлі політичного, соціального та культурного виживання. Проєкт є останнім розділом серії виставок та публічних програм, створених у нових історичних умовах культурного виробництва після російського повномасштабного вторгнення в Україну. Він виник у контексті глобального переосмислення ідей солідарності та універсальності ліберальних цінностей, на тлі поляризації та загострення соціальних та етичних розбіжностей. 

Звертаючись до поняття сучасної хронополітики – нестабільного балансу режимів влади, концепцій часу та соціальної і політичної уяви – «Час в уламках» вивчає темпоральну екосистему, сформовану пережитим досвідом окупації, переміщення і травмою війни. Виставка досліджує регламентоване сприйняття часу як інструмент політичної дії. Невблаганність теперішнього стала буденністю і проживається як пастка, трясовина, глухий кут. Намагаючись окреслити майбутнє в теперішньому (або ж запобігти його застиглості), політика часу тісно пов’язана з тим, як зміни сприймаються й регулюються та, зрештою, з тим, чи можливі зміни в принципі. Нестача уяви майбутнього прив’язує хронополітику до некрополітики, визначаючи, які форми життя вважаються гідними чи негідними уявляти, що чекає на нас попереду.

Хоча «Час в уламках» прив’язаний до певного геополітичного контексту, а також до його нинішнього гуманітарного та екологічного руйнування, багато з представлених робіт розмірковують про важливі історичні й транснаціональні передумови сучасної кризи уяви. Інші роботи, використовуючи дослідження та прогнозування, асоціативне свідчення або спекулятивні гіпотези, трактують сьогодення як лише початок, новий етап у розвитку світу.

У пошуках проєкцій, вкорінених у застиглому «тепер», «Час в уламках» прагне розгледіти шви, що тримають пошматовану тканину сьогодення. Це свідчення, обіцянка, спроба – говорити поза часом. Спроба говорити занадно рано.

«Час в уламках» організовано за співпраці Центру візуальної культури, Between Bridges і DAAD Artists-in-Berlin Program з нагоди Київської переніале – берлінської програми 5-ї Київської бієнале.

Реалізовано за підтримки фонду IZOLYATSIA, Trans Europe Halles та Malý Berlin. «Час в уламках» співфінансується програмою ZMINA: Rebuilding, створеної за підтримки Європейського Союзу в рамках спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного і креативного секторів. 

За підтримки Teiger Foundation, Українського Інституту в Німеччині та Міністерства культури та інформаційної політики України.
Виставка:
Between Bridges
Adalberstraße 43, 10179 Берлiн
Середа–субота 12:00–18:00

Публічна програма
DAAD Artists-in-Berlin Program у daadgalerie 
Oranienstraße 161, 10969 Берлiн


Читати також