12.05.2024
Новини в Україні
eye 443

Тарас Чмут: Ми воюємо, поки в нас є гроші

Тарас Чмут: Ми воюємо, поки в нас є гроші

“Якщо ми воюємо, то тоді всі включаються в цей процес. Якщо ми не воюємо, то давайте тоді чесно про це скажемо і не будемо, зупинимо. Бо гине людей багато, різних: цивільних, військових, хороших, поганих”, — сказав голова благодійного фонду “Повернись живим” Тарас Чмут в інтерв’ю проєкту “Що далі?” на ютуб-каналі Ukraїner Q.

На його думку, завдання держави — відрегулювати цей процес так, щоб він був справедливим і не містив корупційних ризиків або хоча би мінімалізовував їх до неможливого. Чмут каже, цей процес має бути зрозумілим людям.

“Питання демобілізації — дуже гостре для армії. Як його вирішити без мобілізації, наприклад? Ніхто не знає. Але при цьому будь-яке затягування часу збільшує кількість мобілізацій. Це означає, що якби ми почали приймати непопулярні рішення весною або літом 2022-го, то багатьох проблем зараз могло й не бути”, — наголосив експерт

За його словами, українці воюють, поки в них є гроші. Чмут вважає, що Україні треба знайти золоту середину між тим, щоб люди були в економіці, економіка працювала, але при цьому люди перебували в Силах оборони. Каже, це і є проблема, яка породжує питання економічного бронювання, податків. 

“Це породжує певну соціальну несправедливість у тому, що ті, хто багато заробляє, не служать, а ті, хто мало заробляє, мають гинути? І хто має вийти і сказати, що отак правильно, а так неправильно? От [умовно] 20 тисяч податку — це вже достатньо, щоб вважатися вкладом в економіку. А 18 тисяч податку ще недостатньо. І це складні питання. Але політики на то й політики, щоб брати на себе цю відповідальність, вони мають це робити. А вони у нас незрілі. І їм краще сховатися або навіть піти в армію, аніж говорити те, що їх виборці не хочуть чути”, — зазначив Тарас Чмут.

Повне інтерв’ю

Читати також


up