Небезпечні звички власників домашніх тварин

Небезпечні звички власників домашніх тварин

5 звичок власника, які можуть нашкодити вашому домашньому улюбленцю

Домашні тварини стають вагомою частиною життя багатьох з нас, додаючи радості у буденність. Проте, попри всю любов та турботу, іноді ми можемо впустити важливий момент — наш власний внесок у їхнє благополуччя. Навіть найпростіші та повсякденні дії можуть мати значний негативний вплив на здоров'я чотирилапих. Разом з Олександром Айшпуром, лікарем ветеринарної медицини, експертом з наукових комунікацій Royal Canin, розглянемо п'ять найпоширеніших звичок власників, які можуть нашкодити вашому улюбленцю.

Паління

Про шкоду пасивного паління чув кожен, але інформація про те, що від нього страждають і домашні улюбленці почала з'являтись лише віднедавна. Так, згідно з даними дослідників з Університету Пердью, для собак чиї власники палять вдома, ризик захворіти на рак у шість разів більший, ніж для собак чиї господарі уникають цієї шкідливої звички.

Недбале ставлення до безпеки вдома

Так само як безпритульні тварини зазнають небезпеки на вулиці, домашні улюбленці можуть бути під загрозою через недбалість власників. Часом ми навіть і не здогадуємось про небезпеку, яку наші оселі можуть становити для чотирилапих. Створення безпечного середовища особливо стосується власників, яких часто не буває вдома.

По-перше, потрібно прибрати або обмежити доступ тварини до отруйних рослин у домі та в саду. Для котів особливу небезпеку становлять: цикламен, падуб, омела, гліцинія, дифенбахія, філодендрон, азалія, рододендрон, паслін псевдоперцевий, олеандр, пуансетія, плющ, аукуба японська, духмяний горошок та фікус. Для собак отруйними є: фікус, цикламен, гостролист, омела, філодендрон, алое, нарцис, гіацинт, ірис, азалія, рододендрон, олеандр і духмяний горошок.

По-друге, аби уникнути важких отруєнь, важливо зберігати всю побутову хімію та медикаменти в недоступному для тварин місці.

І по-третє — не відкривайте вікна занадто широко, особливо якщо у вас є коти. Розгляньте можливість встановлення на вікна спеціальних сіток.

Годування зі столу

Коли ми бачимо ці великі очі, часом буває складно не поділитись з ними власним смаколиком. Однак ветеринарні лікарі в один голос запевняють, що робити цього точно не варто. Крім того, що це може призвести до незбалансованості раціону та формування шкідливих харчових звичок (таких як постійне випрошування їжі), продукти людського споживання містять інгредієнти, що можуть бути шкідливими або навіть смертельними для тварин. Вживання таких продуктів може призвести до отруєння, проблем зі шлунково-кишковим трактом та алергічних реакцій.

Американське товариство запобігання жорстокому поводженню з тваринами (ASPCA) визначило найбільш небезпечні для котів та собак продукти: алкоголь, авокадо, шоколад, какао та продукти з ними, кава та інші продукти з кофеїном, цитрусові, виноград та родзинки, часник та цибуля, підсолоджувачі (такі як ксиліт), сире м'ясо та яйця, молоко та молочні продукти, горіхи, кокос та кокосова олія, солені продукти, дріжджове тісто.

«Дбаючи про свій раціон, не забувайте, що і наші улюбленці мають власні харчові потреби. Смакові якості — лише частина рівняння, адже забезпечення усіма корисними поживними речовинами, які повною мірою не може забезпечити людська їжа, важливі для здоров'я та довголіття тварини, — говорить Олександр, — Обираючи корм, варто враховувати не лише породу та вік, а й рівень активності та індивідуальні особливості тварини».

Ігнорування спільного дозвілля

Спільно проведений час під час прогулянок та ігор дуже важливі для соціалізації, психічного здоров’я тварини та підтримки необхідного рівня фізичної активності. Тож не варто ігнорувати цієї потреби вашого улюбленця у проведенні часу разом.

Хоча загальноприйнятий міф про котів стверджує про їхню незалежність та схильність до самотності — це не повністю відповідає дійсності. Звісно, коли вусатий захоче усамітнитись у затишному місці, не варто йому заважати та нав’язувати вашу компанію, однак, в інших випадках не забувайте про спільні ігри, вичісування та погладжування. Усе це можливості для взаємодії з улюбленцем та побудови міцного зв’язку між вами.

Нехтування медичними процедурами

Недостатній ветеринарний догляд за улюбленцями може стати серйозною загрозою для їхнього здоров'я. Важливі процедури, такі як щеплення та дегельмінтизація, не лише забезпечують захист від захворювань, але й допомагають запобігати поширенню хвороб серед інших тварин. Не нехтуйте регулярними візитами до ветеринарного лікаря і дотримуйтеся рекомендацій щодо вакцинації, які він надає.


Читати також