11.07.2024
Культурна країна
eye 144

Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових шукає дарувальників

Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових

Скорочена назва: Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових.

Повна назва: Комунальний заклад «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових».

Уночі 30 березня 2022 року під час обстрілу Чернігова постраждала будівля Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Руових, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення початку XX століття «Будинок дворянського та селянського поземельного банку», ох. № 8ЧГ. Зокрема, ударами ракет було пошкоджено дах, перекриття, вікна другого, першого й цокольного поверхів, утворилися тріщини вздовж стін. Були втрачені комп’ютерна техніка, оргтехніка, меблі, частина газетного та книжкового фонду.

Завдяки благодійникам у 2023 році дах був відновлений.

Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових є головною бібліотекою регіону, інформаційним, культурним, науково-методичним, координаційним центром та обласним депозитарієм краєзнавчої літератури.

Місією нашої бібліотеки, зокрема, є надання користувачам можливість здобути цінний досвід через творчість, покращуючи при цьому своє ментальне здоров’я – стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя (за визначенням ВООЗ).

У відділі мистецтв бібліотеки є атмосферна Мистецька вітальня, де відбуваються майстеркласи, квести, різноманітні художні виставки, звучать музика й вірші тощо. Вона об’єднує людей різних професій, закоханих у мистецтво, та є майданчиком для творчого злету молодих талантів.

Але тепер ця вітальня перетворюється ще й на простір затишного спілкування з допомогою манґи.

На основі збільшення популярности манґи в Україні, проведеного дослідження цільової авдиторії (анкетування та опитування) було сформовано висновки, що є суспільний запит на простір, де можна було 1) читати манґу в спокійній затишній атмосфері, 2) відвідувати тематичні заходи, 3) створити групу зацікавлених цією темою осіб та спілкуватися з однодумцями.

Тому був розроблений та розпочатий бібліотечний проєкт «Mangokōnā. Простір твого гарного настрою». Він має на меті облаштувати тематичний простір для молоді, яка цікавиться даною темою, залучити молодь до читання та бібліотеки, підтримати ментальне здоров’я відвідувачів, відкрити користувачам бібліотеки ще одну цікаву грань літератури.

До того ж, більшість манґи – це не просто «книжки з веселими картинками». Сучасні манґаки (автори) підіймають важливі теми: психічне та ментальне здоров’я, стосунки із друзями та сім’єю, місце в суспільстві, вибір професії чи життєвого шляху, моральні цінності.

Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових

Сформований на основі опитування цільової авдиторії перелік манґи для бібліотеки, яку хотіли би бачити в нашому просторі респонденти:

  1. «Туалетний привид Ханако» (4 томи)
  2. pepperco. «Прощавай, трояндовий саде» (2 томи)
  3. Акі Хамаджі. «Самітниця-рокерка» (2 томи)
  4. Акіхіто Цукуші. «Зроблено в безодні» (3 томи)
  5. Аяцуджи Юкіто, Кійохара Хіро. «Інша» (4 томи)
  6. Джюнджі Іто. «Котячий щоденник Джюнджі Іто» (1 том)
  7. Ічіґо Такано. «Оранж» (5 томів)
  8. Камоме Шірахама. «Ательє чарівних капелюхів» (9 томів)
  9. Кей Самбе. «Місто, де немає лиш мене» (2 томи)
  10. Кен Вакуі. «Токійські месники» (9 томів)
  11. Конамі Каната. «Чі. Життя Однієї киці» (2-9 томи)
  12. Макото Юкімура. «Сага про Вінланд» (8 томів)
  13. Мунеюкі Канешіро, Юске Номура. «Синя тюрма (Blue lock)» (4 томи)
  14. Нацу Хюуґа. «Монолог травниці» (5 томів)
  15. Ніномія Масаакі. «Ґаннібал» (8 томів)
  16. Ооно Косуке. «Шлях домогосподаря» (5 томів)
  17. Суу Морішіта. «Кохання на кінчиках пальців» (7 томів)
  18. Хірому Аракава. «Сталевий Алхімік» (5 томів) 
  19. Шіро Куроі. «Левіафан» (3 томи)
  20. Юмеджі. «Відьомський рай» (3 томи)
  21. Ямадзакі Коре «Наречена чаклуна» (4 томи)
  22. Яна Тобосо «Темний дворецький» (3 томи)

E-mail: chounb@ukr.net

Facebook: www.facebook.com/ChernihivBibliotekaRusovykh

Читати також


up