Як звички власника можуть викликати стрес у домашніх тварин

Як звички власника можуть викликати стрес у домашніх тварин

5 звичок власника, які викликають стрес улюбленця

Звички власника можуть суттєво впливати на життя його улюбленця. Деякі звички, які нам, можливо, здаються невинними, можуть дратувати тварин та навіть призводити до стресу, поведінкових проблем та проблем зі здоров'ям. Від гучної музики до надмірного погладжування — улюбленці часто виявляють надзвичайну терплячість до наших звичок. Однак, аби ця терплячість не переросла у потенційні проблеми, розглянемо детальніше, як саме власники можуть змусити почуватись улюбленців некомфортно.

1. Не дотримуєтесь щоденної рутини

Для людей буденна рутина може здаватись чимось гнітючим та нудним, однак, щоденні ритуали, звички та розпорядок дня вкрай важливі для наших улюбленців. Особливо це стосується собак. Звичний раціон, час годування, ігор, прогулянок та сну — усе це пес запам'ятовує та слідує цьому плану. Відхилення від рутини, навіть якщо це стосується незначної зміни часу або тривалості прогулянки чи зміни корму, може викликати стрес та проблеми з поведінкою у собак.

«Стабільний раціон відіграє ключову роль у здоров'ї наших улюбленців. Різкі зміни корму можуть нашкодити шлунково-кишковому тракту, ускладнюючи засвоєння необхідних поживних речовин, та спричинити розлади травлення — говорить Олександр Айшпур, лікар ветеринарної медицини, експерт з наукових комунікацій Royal Canin, — У разі потреби зміни раціону, необхідно робити це поступово. Приблизно за тиждень мікробіом кишківника зможе адаптуватись до нового раціону, що дозволить запобігти можливим проблемам зі здоров'ям та підтримати оптимальну роботу організму».

2. Залишаєте улюбленця надовго на самоті 

Якщо собаки подовгу залишаються на самоті, вони починають відчувати так звану тривогу розлуки, що може призвести до розвитку різних поведінкових та психологічних проблем: спроб втекти, надмірне гавкання тощо. Варто пам'ятати, що собаки — соціальні тварини, і вас вони сприймають як частину власної зграї.

Водночас попри розповсюджений міф, що коти схильні до самітності та самостійності, вусаті також потребують нашої уваги. Звісно, іноді домашні коти потребують трохи часу на самоті, і це зрозуміло. Але не забувайте, що спільні ігри, вичісування та погладжування — це можливості для взаємодії з вашим улюбленцем та підтримки міцного зв'язку між вами.

3. Забуваєте про особисті межі улюбленця

особисті межі улюбленця

Навчіться розуміти мову тіла вашого улюбленця та поважати його особисті кордони.

Коти можуть бути надзвичайно чутливими до тактильних подразників, тому важливо знати, де і як ви їх гладите. Аби не дратувати вашого кота старайтеся обмежуватись погладжуванням голови та шиї, і уникайте занадто інтенсивного та сильного погладжування по всьому тілу.

Коли ви обіймаєте собаку за шию, вона може сприймати це як загрозу. На відміну від деяких інших тварин, собаки не використовують тактильний контакт для вираження прив'язаності. Насправді коли собака кладе лапи або тіло на іншу собаку, це зазвичай свідчить про спробу домінування.

4. Полюбляєте гучні звуки

Наші улюбленці, через очевидні особливості організму тварин, значно чуттєвіші до голосних звуків. Наприклад, ваш крик собаки сприймають як загрозливе та агресивне гавкання. Гучні крики не допоможуть у вихованні чотирилапих, а лише налякають та збентежать тварину. Натомість пам’ятайте, що собаки чудово розуміють емоційне забарвлення вашого тону, а значить спокійний, але наполегливий голос під час тренувань буде значно ефективнішим за крик.

Коти також не переносять гучних звуків. Грім, сварки, гучна музика — різні шуми можуть серйозно налякати вашого кота. Постійний стрес від гучних звуків може викликати низку проблем з поведінкою та здоров'ям, включаючи лякливість, агресію або депресію, що супроводжується випадінням шерсті та втратою апетиту.

5. Подовгу дивитесь в очі улюбленця

У тваринному світі пильний погляд у вічі — це загрозлива поведінка, що розглядається як виклик. Хоча наші домашні улюбленці дещо відрізняються від своїх диких пращурів, цей інстинкт залишився з ними по сьогодні. Як для собак, так і для котів тривалий погляд в очі є некомфортним та може викликати занепокоєння і стрес. Не робіть цього довше кількох секунд.

Читати також


up