Харчова алергія у котів та собак: ознаки та допомога

Харчова алергія у котів та собак: ознаки та допомога

Харчова алергія у кота чи собаки: як розпізнати та допомогти

Харчова алергія та харчова непереносимість – не рідкісне явище у котів та собак. Корм для домашніх тварин містить необхідні для життєдіяльності котів та собак білки, проте інколи організм тварини помилково сприймає якийсь з білків як чужорідний. Алергія виникає саме через те, що імунна система тварини помилково розпізнає білок як некорисний і починає з ним “боротися”. За статистикою, 6% собак та 5% котів з дерматологічними проблемами мають харчову алергію.

При цьому харчова алергія у тварини може протікати з такими ж проявами, як паразитарна інфекція, сезонна алергія на пилок або інші проблеми зі здоров’ям. Про те, як розпізнати алергію у домашньої тварини та що робити, якщо у вашого кота чи собаки алергія, дає поради лікар ветеринарної медицини та експерт з наукових комунікацій Royal Canin Олександр Айшпур.

Як розпізнати харчову алергію

Ось які ознаки можуть вказувати на харчову алергію:

  • кіт чи собака починає частіше та інтенсивніше чухатися, вилизуватися або навіть роздряпувати шкіру, аж до виникнення ранок чи подряпин;
  • тварина інтенсивно втрачає шерсть;
  • у тварини виникають розлади кишково-шлункового тракту: метеоризм, діарея, блювання. За умови алергії або харчової непереносимості ці симптоми є стійкими та довготривалими.

Шкірні прояви небажаних реакцій на корм є частими як у котів, так і у собак. До 16% захворювань, які проявляються свербежем у котів, є алергічними, а у собак цей показник сягає 20%.

“Зазвичай прояви алергії на корм розвиваються поступово, не одразу. Тварина може місяцями чи роками споживати певний раціон, і алергія на нього може розвиватися на фоні та проявлятися через довгий час. Тому дуже важливо вчасно помітити, діагностувати проблему і розпочати лікування”, – каже Олександр Айшпур.

Що викликає алергічну реакцію у котів та собак — найпоширеніші алергени

Що викликає алергічну реакцію у котів та собак

Будь-який білок рослинного чи тваринного походження може стати причиною алергії у тварини. Серед найрозповсюдженіших продуктів, які викликають алергічні реакції:

  • яловичина;
  • риба;
  • курятина;
  • молочні продукти;
  • пшениця;
  • яйця.

Ці продукти можуть викликати алергію при споживанні як у чистому вигляді, так і у складі корму. При цьому важливо звернути увагу, що навіть звичні продукти з часом можуть почати викликати алергічну реакцію або харчову непереносимість. Всупереч поширеній думці про те, що алергія часто виникає після введення в раціон саме нових харчових продуктів.

Як впоратися з алергією

У випадку, якщо у тварини є якісь із вищенаведених симптомів, варто терміново звернутись до ветеринарного лікаря, який допоможе виявити причину алергії.

Ветеринарний лікар запропонує наступні кроки:

  • Аналізи для диференціальної діагностики. В першу чергу лікар виключить наявність паразитарних захворювань, інфекцій, алергію на пил або сезонну алергію та ендокринологічні проблеми у тварини.
  • Елімінаційна дієта для визначення алергену. Після виключення хвороб зі схожими симптомами, лікар призначить спеціальну дієту – гіпоалергенний корм, який допоможе виключити з раціону подразники та якнайшвидше покращити самопочуття тварини.

Не зволікайте та звертайтеся до ветеринарного лікаря одразу, коли помітите у домашньої тварини будь-які із цих симптомів. Завдяки вчасній ветеринарній допомозі ви допоможете тварині почуватися краще та подовжите її здорове життя.


Читати також