12.08.2024
Новини в Україні
eye 786

«Ми, наші улюбленці та війна» на традиційних «Кінопоказах на Протасі»

«Ми, наші улюбленці та війна» на традиційних «Кінопоказах на Протасі»

16 серпня в пʼятницю о 20.00 запрошуємо на галявину заказнику «Протасів яр» імені Романа Ратушного, де відбудеться показ фільму «Ми, наші улюбленці та війна», режисером якого є Антон Птушкін - український телеведучий, youtube-блогер, мандрівник, заслужений журналіст України.

"Ми, наші улюбленці та війна" – документальний фільм про людей та тварин. Якщо зменшити головну думку картини до короткого речення, то це буде цитата засновниці Гостомельського притулку Асі Серпинської: "Рятувати тварин, щоб залишатися людиною”. Цей фільм – спроба показати події в Україні під іншим кутом, через стосунки людей та тварин, що стали як свідками, так інколи і жертвами цієї війни.

Головні герої фільму – це не тільки коти, собаки, ведмеді, леви, лемури та єменський хамелеон на імʼя “Ігор”, але й люди, що їх рятують, ризикуючи своїм життям. У стрічці задіяно багато іноземців, для яких героїзм українців під час порятунку тварин став справжнім відкриттям.

Дистрибʼютор події - компанія Green Light Films

“Кінопокази на Протасі” продовжують традиції, започатковані Романом Ратушним. Він був активістом, лідером, який обʼєднав і згуртував місцеву громаду в боротьбі за зелену зону Київської  історичної місцевості Протасів яр.  Воював, був розвідником 93 ОМбр «Холодний яр», загинув на фронті 8-го червня 2022 року.

Під час кінопоказу можна буде долучитися до збору коштів на допомогу ЗСУ.

Перед показом фільму відбудеться зустріч з членами знімальної групи та героями фільму - Дмитром Ревнюком, засновником "Зоопатруля" й Наталією Поповою, засновниця “Центру порятунку диких тварин”.

Боротьба за зелену зону Протасового яру почалась у 2019 році. За життя Романові з однодумцями  вдалось врятувати від забудови кілька ділянок, повернути їх в користування громади Києва в статус зеленої зони.

Після загибелі Романа громада, його однодумці з ГО “Захистимо Протасів яр”, команда адвокатів і юристів та  Київська міська рада продовжили його справу.

В липні 2022 Київрада прийняла рішення про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Протасів Яр». Це надало території статус об’єкта природно-заповідного фонду. І вже у 2023 заказнику присвоєно ім’я на честь Романа Ратушного.

Попри це, боротьба за зелену зону не закінчена і небезпека забудови досі існує. Наразі в адміністративному суді перебувають дві справи за позовами про скасування рішення Київради про створення заказника. Ведеться активна юридична боротьба. І тут дуже важлива активна підтримка громади, усіх небайдужих киян, щоб запобігти забудові цього важливого для Києва місця! Крім перемоги в судах, крім роботи юристів, необхідна участь і активна включеність у спільні заходи та присутність на судових засіданнях.

А на галявині Протасового яру неподалік будинку, де він жив, громада продовжує втілювати започатковані Романом ще у 2020 році «Кінопокази на Протасі».  З липня по вересень у програмі - сучасні українські фільми.

Медіа партнери: радіо Перець FM, Вечірній Київ, Обоз.юа, womo.ua, online.ua.

Слідкуйте в соцмережах громади за новинами боротьби за збереження зеленої зони Києва та анонсами культурних подій на Протасі:

https://linktr.ee/protasiv

КОЛИ: 16 серпня о 20:00

ДЕ: Галявина Протасового яру (https://bit.ly/3kQGyHf) під нижньою АЗС WOG

Вхід на кінопоказ безкоштовний.

Читати також


up