01.08.2024
Новини у світі
eye 1149

Український слід у трагедії Офелії

Український слід у трагедії Офелії

Марго Пугаченко

У познаньському театрі Republika Sztuki Tłusta Langusta поставили виставу "Офелія", в якій режисерка і сцерист  Ewa Kaczmarek, використовуючи історію української актриси Олени Романової Helena Romanova, змогла показати трагедію, яка полягає в байдужості оточення. 

Актори дуже тонко змогли донести ідею відповідальності людей, які чули або бачили нещасну, але не подали руки допомоги в останні хвилі її життя. "Люди" змогли передати всю інформацію королеві в деталях, але не втручались, щоб врятувати дівчину. Ця тонка грань між збереженням нейтралітету та співучастю у трагедії. 

Цікавий і неординарний погляд на відому шекспірівську трагедію, де центральну сюжетну лінію показано через долю дівчини, яку всі використовують і ніхто не несе за це відповідальності. Дуже схоже на нашу і на багато інших країн, де йде війна, а могутні сусіди тільки спостерігають, навіть засуджують ситуацію, але не втручаються.

Український слід у трагедії Офелії

Також варта уваги робота сценографа та художника по костюмах  Pipa Piwosz. Костюми та всі реквізити брали участь на рівних з акторами у постановці. Скляні графини, прекрасні, але тендітні король і королева були чудово обиграні, та головне вода. Вона як ознака поточного часу і одночасно як життя створили неймовірну живу атмосферу спектаклю.

Фото Andrzej Majos

Афіша Grzegorz Ciemnoczołowski / foto Maciek Domagalski

Читати також


up