18.09.2024
Новини в Україні
eye 43

Великий концерт з позитивом. Афіша 2024

Великий концерт з позитивом. Афіша 2024

Двометрова гітара, доповнена реальність та білі кеди

24, 25, 26 вересня

Харків Дніпро Кропивницький

«Великий концерт з позитивом» –  музичний проєкт відомого українського композитора Євгена Петриченка, зроблений з любов'ю, надією, ніжністю, щемом, світлом й... з використанням технології доповненої реальності.

    У Петриченка дар бачити і чути прості і геніальні речі. Й дарувати їм життя в музиці. Навіть, коли в ній переданий звук повітряної тривоги або на музику покладені вірші вбитих митців – дитячого поета і письменника Володимира Вакуленка й письменниці Вікторії Амеліної... а також вірші, створені під час війни Романом Мелішем, Олександром Козинцем та Надією Косаревич.

     Музика «Concerto grosso з позитивом» – стилізація під бароко: хорове та інструментальне із зануренням в народну пісню, зокрема через обробку весільної, записаної композитором ще у студентські роки у селі Рибінське Волноваського  району Донецької області.

     Цей проєкт наче мала енциклопедія нашої культури у час війни: її нищать, а вона проступає, проростає, набуває кольорів з обвугленої реальності й перекладається на геніальні ноти у виконанні Liatoshynskyi Capella: Early Music Ensemble Національного будинку музики й історичних барокових інструментів: клавесину, теорби та портативного органу на ім`я «Позитив».

     Проєкт, реалізований за фінансової підтримки Українського культурного фонду, – поєднує два виміри: реальний та віртуальний.

     Перший – відкривається у традиційний для класичної музики спосіб. Від номера до номера артисти розповідають свої просвітлені історії про любов, віру, красу, надію, природу, турботи, відповідальності.

     Віртуальний вимір – це доповнена реальність, яку кожен глядач зможе створити сам за допомогою власного смартфону: для цього потрібно лише завантажити спеціальний мобільний застосунок. Ця культурна Атлантида – вишукана і тендітна робота графічного дизайнера Руслана Мотька, в якій з легкістю можна розгледіти фантастичних звірів Марії Примаченко, героїв розмальованого Олешківського будинку Поліни Райко, квіти Катерини Білокур та кульбабки Анжеліки Рудницької й навіть персонажів муралів Антоніо Коррейя та графіті Banksy.

     «Concerto Grosso з позитивом» – це про нас. Тут і зараз. Наші страхи, нашу втому. Нашу надію. Це про нашу відчайдушну сміливість в час війни закохуватися, творити і любити. Це про цінність погляду, тремтливого дотику, запаху рідної людини, в яких ніколи раніше ми не відчували такої гострої потреби.                                                                                            

       Приходьте:

  • 24 вересня, 16:00, Харків, АРТ ХАБ «Мистецька фортеця»
  • 25 вересня, 14:00, Дніпро, Дніпровська академія музики (вул. Ливарна, 10)
  • 26 вересня, 14:00, Кропивницький, Кропивницький музичний фаховий коледж (вул. Є. Маланюка, 4)

     Ми разом будемо мріяти, будемо усміхатися і витирати сльози. Будемо обійматися в любові і взаємопідтримці. Бо вона нам всім потрібна. Ми дуже хочемо, щоб це світло, яким ви наповнитеся, якомога довше підтримувало вас і давало віру в диво. Попри все.

Вхід вільний. По завершенню концерту глядачі матимуть змогу поспілкуватись з виконавцями та композитором.

Виконавці Liatoshynskyi Capella: Early Music Ensemble

 

Інструментальний ансамбль:

Олег Дудниченко /скрипка/  

Андрій Рахманін /скрипка/

Владислав Нікулін /скрипка/ 

Тетяна Нгуен /скрипка/

Ольга Хворова /альт/ 

Тетяна Гречанівська /віолончель/

Наталія Фоменко /клавесин/

Ігор Тарновецький /теорба/

Дмитро Третяк /контрабас/

Вокальний ансамбль:

Наталія Хмілевська /кервіниця ансамблю, сопрано/

Олеся Люба /сопрано/

Анна Лабуть /мецо-сопрано/

Роман Меліш /контратенор, тенор/

Петро Пшеничний /тенор/

Володимир Соколовський /баритон/

Василь Тітов /бас/

Читати також


up