Основи інвестування в іноземні валюти

Основи інвестування в іноземні валюти

Купівля іноземних валют є одним із найпростіших способів диверсифікації заощаджень. Однак такі інвестиції не завжди вигідні, а в деяких випадках можуть спричинити фінансові страти. Щоб цього не допустити, потрібно регулярно відстежувати зміни курсів валютних пар. Робити це можна, наприклад, на сайті Рейтс.

Більшість українців заробляють, витрачають та інвестують у гривнях. Однак українська валюта схильна до девальвації. Тому багато людей воліють зберігати свої заощадження в стабільніших валютах.

Найпопулярніші валюти світу

  • Долар США (USD), безумовно, є найважливішою валютою в сучасному світі. Це пов’язано як з обсягом обороту на валютних парах за участю долара, так і з популярністю долара в міжнародній торгівлі (наприклад на ринку сировини), а також з часткою американської валюти у світових валютних резервах. Міцна позиція долара є результатом багатьох факторів, найважливішими з яких є розмір американської економіки, військова та політична сила уряду США. Після Другої світової війни долар став єдиною резервною валютою світу (раніше таку роль відігравав також фунт стерлінгів, валюта Британської імперії).
  • Євро (EUR) – друга за важливістю валюта у світі. Є валютою 28 країн єврозони та кількох інших держав, які використовують її, не будучи членами валютного союзу.
  • Швейцарський франк (CHF) займає особливу позицію у світі валют, адже вважається однією з «безпечних гаваней» для інвестицій, в яку перетікає капітал у часи нестабільності на фінансових ринках.

Готівкова та безготівкова іноземна валюта

Як і для заощаджень у гривнях, вирішивши заощаджувати в іноземній валюті, ви повинні спочатку вибрати форму. Валюта може зберігатися як у фізичній (банкноти), так і в електронній формі (банківські депозити, ощадні рахунки).

Заощадження в іноземній валюті також можна зберігати на віртуальних гаманцях, як-от Revolut або Paypal. Варіантів багато, а тому, крім зручності використання, варто перевірити, які курси валют пропонує та чи інша платформа. Українці також можуть відкривати рахунки в іноземних банках, хоча для цього більшість установ вимагають реєстрації місця проживання на території їхньої країни.

Що стосується безготівкового обміну валюти, то на допомогу приходять банки, стаціонарні та онлайн обмінні пункти. Обміняти валюту в онлайн-обмінниках можна 24 години на добу, а відстежувати та порівнювати їхні курси зручно на сайті Rates.fm.

Читати також


up