Міжнародні угоди: правові аспекти та ризики для бізнесу

Міжнародні угоди: правові аспекти та ризики для бізнесу

Останнім часом збільшується кількість компаній, які працюють із закордонними партнерами. Прийнявши рішення укласти угоду на надання/отримання тих чи інших послуг, важливо знати, як правильно скласти міжнародний договір, щоб у майбутньому з контрагентом чи законом не виникало проблем. Далі детальніше поговоримо про те, як укладати угоди з іноземними компаніями, які ризики вони можуть нести та чому варто довірити цю роботу адвокатській фірмі.

Як перевірити надійність міжнародної компанії

Перевірка надійності міжнародної компанії передбачає декілька важливих етапів:

  • переконатися, що організація зареєстрована в країні свого походження, для цього можна скористатися національними реєстрами компаній;
  • перевірити, чи має фірма всі необхідні ліцензії та сертифікати, які підтверджують її право на ведення бізнесу в різних країнах;
  • провести аналіз фінансової звітності компанії, яка зазвичай доступна на офіційному сайті або подається до регуляторних органів. Наявність незалежного аудиту свідчить про серйозність організації, а кредитні рейтинги від таких агентств, як Standard & Poor's чи Moody's, дають додаткову інформацію про її фінансовий стан.

Не менш важливо дослідити репутацію компанії. Для цього можна перевірити відгуки клієнтів і партнерів, використовуючи платформи типу Trustpilot або Glassdoor.

Що має містити договір

У договорі повинні бути чітко прописані основні положення, які визначають права та обов'язки сторін, порядок виконання зобов'язань та відповідальність у разі порушення домовленостей. Основними елементами є:

  1. Предмет договору. Визначає, які послуги чи товари надаються, які зобов'язання виконуються.
  2. Умови та строки виконання. Якщо це постачання товарів або надання послуг, має бути вказаний чіткий графік або дата завершення.
  3. Ціна договору та валюта, у якій проводитиметься розрахунок. Мають бути вказані вартість товарів або послуг, спосіб та терміни оплати. Іноді доводиться спеціально під договір відкривати у банку валютний рахунок.
  4. Відповідальність сторін. Це умови, які визначають, яку відповідальність несуть сторони в разі невиконання або неналежного виконання зобов'язань. Можуть бути прописані штрафи, компенсації за збитки.
  5. Умови розірвання договору. Визначають порядок та умови, при яких договір може бути достроково припинений.
  6. Форс-мажорні обставини. Умови, які визначають, що робити в разі виникнення надзвичайних ситуацій (форс-мажору), які унеможливлюють виконання зобов'язань.

Компанія Armadum Lawyers

Також варто зазначити, що співпраця між контрагентами з різних країн не зовсім проста. Іноді на виконання вимог договору може впливати політична ситуація, погодні умови, економічні кризи та ін. З цих причин при укладанні міжнародних угод краще звернутися за допомогою до фахівців. Компанія Armadum Lawyers — надійний захисник ваших інтересів. Досвідчені юристи врахують всі ризики та допоможуть правильно скласти документи, щоб отримати вигідну у фінансовому плані співпрацю. 

Джерело: https://armadumlawyers.com/

Читати також


up