Intel зіткнулася з найбільшою кризою у своїй історії

Intel зіткнулася з найбільшою кризою у своїй історії

У вересні журналісти дізналися, що виробник чіпів для мобільних пристроїв Qualcomm хоче придбати компанію Intel. Остання зазнає серйозних фінансових труднощів і змушена проводити масові скорочення співробітників, щоб знизити витрати. Угода з Qualcomm може стати виходом, проте її навряд чи схвалять антимонопольні регулятори за межами США. Розповідаємо, із якими проблемами зіткнулася Intel.

Компанія Intel переживає найбільшу кризу у своїй більш ніж піввіковій історії. Лише за останній рік її акції подешевшали приблизно вдвічі, пише The Wall Street Journal. Зараз ринкова вартість компанії оцінюється приблизно в 90 мільярдів доларів, хоча ще 2020 року її вартість оцінювалася більш ніж 290 мільярдів.

У серпні стало відомо, що Intel планує скоротити 15 тисяч співробітників (це майже 13% всього штату) до кінця поточного року, а також припинити виплати дивідендів. Це частина кампанії з реорганізації та скорочення витрат, яку гендиректор Пет Гелсінгер запустив, коли обійняв посаду на початку 2021 року. Однак поки що вона не приносить бажаних результатів.

Причини кризи криються в тому, що останні 20 років Intel ігнорувала актуальні тренди на ринку або не встигала за ними, зазначає The Economist. Наприклад, у 2000-х роках, коли компанія була лідером серед виробників чіпів для комп'ютерів, вона не побачила потенціал мобільних пристроїв. Внаслідок цього цю перспективну нішу зайняли інші компанії.

Intel також надто повільно впроваджувала фотолітографію у глибокому ультрафіолеті – дорогий метод виробництва мікросхем. В результаті компанія не змогла захопити лідерство на ринку чіпів, що активно розвивається, для штучного інтелекту. Зараз у цій галузі домінує Nvidia, яка змогла стати однією з найдорожчих компаній у світі – її ринкова капіталізація перевищує 3,3 трильйони доларів.

Крім цього Intel має проблеми з основним бізнесом — американська компанія поступилася технологічним лідерством TSMC. Спроба закріпитися на ринку графічних карток також провалилася. За підсумками другого кварталу 2024 частка Intel в цьому сегменті оцінюється аналітиками в 0%. Лідирує та сама Nvidia, якій належить 88% ринку.

20 вересня видання The Wall Street Journal із посиланням на людей, знайомих із ситуацією, повідомило про те, що покупкою Intel зацікавився виробник чіпів для мобільних пристроїв Qualcomm. Джерела наголошують, що поки угода далека від визначеності, але якщо вона відбудеться, то стане однією з найбільших та найбільш значущих в індустрії за останні роки.

Інформацію також підтвердили двоє співрозмовників The New York Times на умовах анонімності. Видання зазначає, що поки що Qualcomm лише оцінює ймовірність такої угоди і не зробила офіційної пропозиції про покупку Intel. Представники обох компаній відмовилися від коментарів.

Журналісти The Wall Street Journal припускають, що операцію буде складно здійснити, у тому числі тому, що поглинання такого масштабу, напевно, приверне увагу антимонопольних регуляторів. Однак деякі експерти вважають, що американська влада, найімовірніше, буде зацікавлена ​​у створенні сильного та прибуткового виробника чіпів.

"Я думаю, що уряд США буде затятим прихильником угоди - це створить велику компанію, орієнтовану на США, якій вони потім зможуть надати величезну підтримку", - сказав представник аналітичної компанії CFRA Research Анджело Зіно в коментарі The Economist.

Проте, проблеми можуть виникнути з регуляторами з інших регіонів. Раніше у вересні компанія Intel оголосила, що мінімум на два роки відкладає будівництво великого заводу з виробництва мікрочіпів у Німеччині, як і ще один інвестиційний проєкт у Польщі. Це рішення було ухвалено в рамках стратегії щодо скорочення збитків.

Дії технологічного гіганта поставили під загрозу плани Європейської комісії щодо розвитку виробництва напівпровідників у регіоні. Через це, припускає The Economist, європейські антимонопольні регулятори не будуть налаштовані допомагати Intel та підтримувати її поглинання.

Так само як і китайські — у 2018 році вони не схвалили продаж голландської компанії-виробника напівпровідників NXP Semiconductors, і Qualcomm довелося відмовитися від угоди, яка оцінювалася в 44 мільярди доларів. Схвалення місцевого антимонопольного регулятора було потрібне, оскільки обидві компанії присутні на китайському ринку.

Зараз Intel багато в чому покладається на численні державні субсидії та приватне фінансування. Але, як пишуть журналісти, американський уряд не може вічно постачати компанію грошима. Intel доведеться вживати заходів, будь то угода з Qualcomm або продаж окремих активів, щоб залишитися на ринку. "Бездія - це не варіант", - резюмує The Economist.

Читати також


up