Прем'єра третього документального фільму проєкту «КУЛЬТУРА vs ВІЙНА. Ахтем Сеітаблаєв»

Прем'єра «КУЛЬТУРА vs ВІЙНА. Ахтем Сеітаблаєв»

Проєкт «КУЛЬТУРА vs ВІЙНА» презентуав онлайн-прем'єру третього документального фільму циклу «КУЛЬТУРА vs ВІЙНА. АХТЕМ СЕІТАБЛАЄВ»

Ахтем Сеітаблаєв – став до лав тероборони Києва наступного дня після початку повномасштабної війни і вже за декілька годин опинився в окопі у лісі під Гостомелем…

Тепер у нього є позивний – «Саід» – абревіатура початкових літер прізвища та імені з «і друзі» і нагрудний знак «Золотий Хрест» від Головнокомандуючого Збройних Сил України.

«Велике щастя, коли тебе веде людина, яка цінує людське життя, поважає тебе і завжди каже не «вперед», а «зі мною» і йде першою», – зазначає Ахтем Сеітаблаєв.

«Культура vs війна. Ахтем Сеітаблаєв» (хроном. 24`22)

 21 червня, у річницю створення поп-рок-гурту «Антитіла», проєкт «КУЛЬТУРА vs ВІЙНА» презентував всесвітню онлайн-прем'єру першого фільму циклу за участі музикантів гурту.

Новела «Культура vs війна. АНТИТІЛА» (хроном. 42`25)


Новела «Культура vs війна. Сергій Михальчук» (хроном. 10`28)

Сеітаблаєв – невтомний амбасадор кримськотатарської культури – походить з родини депортованих кримських татар. Колись у мирному житті 2017-го, в ефірі популярного телешоу, –  станцював танець свого народу хайтарма. 

Його професії та вміння з цивільного життя – це режисура, акторство, продюсування. Сеітаблаєв пише сценарії, керує творчими курсами та навчальними програмами, очолює «Кримський дім», є лауреатом премії імені Василя Стуса. Він харизматично виглядає у кадрі та на сцені, а його улюблена партнерка – легенда українського кіно Ада Роговцева. На вистави з ним ходять у театр – він грав Ромео і Макбета. «Людина є результатом культури в найширшому сенсі, культурного ландшафту, в якому вона народжується, зростає, виховується», — каже актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв.

Зрежисовані Сеітаблаєвим фільми – «Хайтарма», «Чужа молитва», «Кіборги. Герої не вмирають», «Захар Беркут» мали неабиякий резонанс. У його останній стрічці «Мирний-21»,

що вийшла у прокат в лютому цього року, можна побачити актора Павла Лі, якого на початку березня 2022-го вбили в Ірпені російські окупанти. Тож, нині Ахтем Сеітаблаєв переконаний, що «Тут в житті, на відміну від знімальному майданчику, не буде можливості перезняти дубль, надто страшно те, що ти бачиш»…

Ахтем завзято присвячує себе обов’язкам військовослужбовця та мотиваційній підтримці українських воїнів. Іноді здається, що Ахтем не вміє казати слово «ні». На численні звернення військових здійснити кінопокази його фільмів «Хайтарма», «Чужа молитва», «Кіборги», «Захар Беркут», «Мирний-21» у військових частинах та поспілкуватися з воїнами — завжди відповідає «Так!».

«В геометричній прогресії росте кількість людей у світі, які знають слово «Україна» як ознаку гідності, епосу, мужності, жертовності. І це все створює образ – і країни, і людей» , – каже Ахтем Сеітаблаєв.

Проєкт «Культура vs війна» створюється у форматі документальних свідчень та оповідей. Історій, переживань та світоглядних міркувань людей, які є творцями, носіями та одночасно стали захисниками української ідентичності та культури. Це війна очима наших героїв.

Трейлер проєкту «Культура vs війна»

Команда проєкту:

Режисер – Кадім Тарасов

Оператор-постановник – Юрій Грузінов

Продюсер – Андрій Різоль

Виконавчий продюсер – Аліна Краснянська

Менеджер проекту від ЄС – Марко Ферраро

Креативний продюсер – Святослав Різоль

Оператори – Денис Дужник, Олег Руз, Юлія Большинська

Довідкова інформація

Комплексний проєкт «Культура vs війна» був ініційований у травні 2022 року з метою посилення підтримки України у світі у війні, яку веде рф. Головною складовою проєкту «Культура vs війна» є цикл документальних фільмів, в яких його герої – українські музиканти, кінематографісти, письменники, фотографи та інші культурні діячі, – розказують про війну через власні історії та спогади. У межах проєкту створюються 6 короткометражних фільмів-новел та 1 повнометражний: документальні історії кінооператора Сергія Михальчука, гурту «Антитіла», режисера Ахтема Сеітаблаєва, подружжя фотохудожників Влади і Костянтина Ліберових, кобзаря Тараса Компаніченка, письменника Сергія Жадана.

Починаючи з 21 червня раз на 3-4 тижні відбуватимуться онлайн-прем'єри документальних фільмів циклу. До повнометражного фільму проєкту, офлайн-прем’єра якого планується у вересні, окрім героїв кіноновел, також увійдуть: кінорежисер Михайло Іллєнко, актори Євген Нищук, Дмитро Лінартович та Олексій Тритенко, кінооператори Ярослав Пілунський та Юрій Грузінов ін.


Читати також