Роль медіа у відновленні України: рекомендації для комунікаторів

Роль медіа у відновленні України: рекомендації

Що медіа можуть зробити для відновлення України

Разом із фундацією «Здорові рішення для відкритого суспільства» ми підготували аналітичне дослідження «Як комунікувати відновлення України» з рекомендаціями для органів влади, неурядових організацій, міжнародних донорів та інших учасників процесу.

Відновлення України — не лише спорудження доріг і будинків замість зруйнованих російськими загарбниками. Відновлення — це шанс виправити помилки перших десятиліть незалежності й вилікувати хвороби, успадковані від Радянського Союзу. Чи зможемо ми скористатися цим шансом на сто відсотків, залежить зокрема й від медійників.

Ось кілька думок із цього документа, які стосуються медіа:

  • Без медіа не буде відновлення. Локальні якісні медіа, видання громад і Суспільне — це життєво важлива інфраструктура. Адже без них люди, громади, неурядові організації, бізнес і інші учасники процесу не будуть поінформовані й не зможуть домовитись про поєднання зусиль задля відновлення.
  • Медіа — найважливіший комунікатор відновлення. Саме журналісти на місцях найкраще обізнані про потреби громади. Відновлення громад — це також розбудова життєздатних локальних медіа, які служать своїм читачам/глядачам/слухачам.
  • Тематичні (нішеві) медіа мають компетенції говорити про відновлення у своїх сферах, а великі всеукраїнські — модерувати діалог на національному рівні. Тому медіа потрібно підтримувати й відроджувати як на звільнених і постраждалих від бойових дій територіях, так і всюди в Україні.
  • Медіа, якщо вони розраховують на підтримку, слід змінюватись на краще: дотримуватись професійних стандартів, Кодексу етики українського журналіста, працювати відповідально і прозоро, шукати життєздатні бізнес-моделі, зміцнювати зв’язки зі своєю аудиторією.
  • Медіа можуть бути ініціаторами й незалежними модераторами публічних дискусій про стратегію, механізми і пріоритети відновлення. Для цього їм слід розібратись у темі відновлення, приділяти їй більше уваги (і не тільки в межах проєктів, фінансованих донорами), залучати експертів до коментування, а неурядові організації — до партнерства.
  • Медіа мають контролювати прозорість (а це одна з головних вимог міжнародних донорів до України) і справедливість відновлення. Тут є робота для розслідувачів і тих журналістів, які люблять і вміють працювати з реєстрами.
  • Аби це стало можливим, журналістам доведеться боротись із безпідставним засекреченням публічної інформації, непрозорою роботою влади, відмовою посадовців звітувати про свою роботу і статки під приводом воєнного часу. Ніщо не може бути засекреченим «про всяк випадок».
  • Говорячи про відновлення, говорімо не лише про цеглу. Відновлення — це вдосконалення інституцій, впровадження нових цивілізованих правил і практик, перехід на екологічно чисті технології. Ніхто не вирішить за українців, яку країну вони будуватимуть. Допомогти наповнити цю нову країну сенсами — це те, на що спроможні якісні відповідальні медіа.


Читати також