29.05.2021
Здоров'я та краса
eye 162

Виразка шлунка: особливості та прояви

Виразка шлунка

Одне з найбільш поширених захворювань шлунково-кишкового тракту – виразка шлунка. Патологія розвивається через бактерію Helicobacter Pylori або при підвищеній кислотності в результаті посиленого виділення соляної кислоти. Фактори-провокатори бувають найрізноманітніші, але найчастіше – це неправильне харчування, зловживання кислою і гострою їжею. При хронічному рецидивуючому захворюванні виникають дефекти в слизовій оболонці шлунка, часто зачіпаючи інші органи системи травлення. Несвоєчасне лікування і запущена стадія призводять до серйозних ускладнень, включаючи інвалідність і летальний наслідок, тому з хворобою потрібно боротися і якомога раніше. У цьому допомагають спеціальні лікарські препарати, які легко знайти у вільному продажу: https://www.apteka24.ua/omeprazol-0-02-n30/.

Патологія супроводжується витонченням слизової оболонки шлунка. Вона припиняє виробляти захисну слиз, запалюється, піддається дії кислот і токсинів. Згодом в проблемних ділянках формуються своєрідні ранки, різні за формою і розмірами. Цей процес може супроводжуватися:

  • регулярними, частими, сильними болями в животі, періодичними або гострими,
  • погіршенням самопочуття після прийому їжі,
  • загальними порушеннями травлення,
  • дискомфортом, здуттям живота і «бурчанням»,
  • відрижкою з кислим запахом,
  • печією, нудотою і блювотою,
  • поганим апетитом, почуттям швидкого насичення,
  • підвищеною стомлюваністю,
  • емоційною нестійкістю.

При рецидивуючому перебігу бувають рідкісні загострення (не більше одного разу на два-три роки), щорічні рецидиви і часті повторення (два і більше разів за рік). При загостренні симптоми присутні від декількох днів до декількох тижнів.

Як з нею боротися

Медикаментозна терапія ґрунтується на інгібіторах протонної помпи, серед яких поширені капсули Омепразол, і блокаторах Н2-гістамінових рецепторів для пригнічення шлункової секреції. Також застосовуються ліпотропні і антацидні засоби, антибактеріальні препарати (при інфекції H. Pylori). У комплексі допомагають обволікаючі препарати для захисту стінок шлунка, прокинетики, седативні речовини для придушення стресу, пробіотики для відновлення мікрофлори. Будь-які ліки повинен призначати тільки спеціаліст з урахуванням точного діагнозу, стадії і симптомів, індивідуальних особливостей організму. У разі розвитку ускладнень і при частих важко протікаючих рецидивах неминуче хірургічне втручання – резекція шлунка з видаленням пошкодженої частини або всього органу.

Важливе значення в лікуванні виразкової хвороби шлунка має суворе дотримання дієти. Потрібно виключити продукти, які дратують стінки шлунка і сприяють посиленню вироблення шлункового соку. Це стосується, в першу чергу, гострого, солоного, кислого, смаженого і копченого, а також алкоголю, газованих напоїв, кави і міцного чаю. Їжу рекомендовано вживати варену або приготовлену на пару, подрібнену, невеликими порціями, 5-6 разів на день. Страви повинні бути калорійними, збалансованими. У стані ремісії допускається бланшування і гасіння, однак кожну дієту треба обговорювати з лікарем.

Читайте также


up