10.11.2021
Мистецтво
eye 370

Українці, які створили американське кіно

Українці та американське кіно

За 20 років української незалежності жодна вітчизняна стрічка не виявилася навіть серед номінантів на "Оскар" у категорії іноземного фільму.

Хоча за ті ж два десятиліття не було жодного списку цієї премії, де серед лауреатів (чи хоча б висуванців) не фігурувала кінокартина, яку створили або в якій знялися заокеанські кінематографісти з українським корінням. Утім, чому дивуватися, бо навіть Американську кіноакадемію (яка вручає «Оскар») створив виходець із нашої країни.

До вашої уваги пропонуються 7 вихідців з України, котрі створили американське кіно.

Луїс Барт Майєр, кіноімператор

Луїс Барт Майєр, кіноімператор

1884 року Лазар Майєр народився в смт Димер Київської області. Незабаром із сім'єю емігрував до Америки, де виявив неабиякий підприємницький талант. Почавши з одного кінотеатру в 1907-му, вже через кілька років був власником цілої кінотеатральної мережі, а в 1924 очолив найбільшу кінокорпорацію країни, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), фільми якої всім відомі по левовому рику на самому початку. За 27 років керована Майєром студія зняла велику кількість успішних стрічок. Серед сотні найкращих кінокартин США, на думку Американського кіноінституту (AFI), у першій десятці – три роботи студії MGM. Найкращий мюзикл усіх часів та народів «Співаючі під дощем», казкова фантазія «Чарівник країни Оз» та визнаний у всьому світі шедевр «Віднесені вітром». Продюсером останнього, до речі, був зять Майєра – Девід Селзнік, син народженого у Києві Льюїса Селзника. Такими сімейними зв'язками "кіноімператор" створив, за словами The Guardian, найбыльш величну династію у світі. Іншим його досягненням було зібрання видатної плеяди акторів: казали, що "на MGM зірок більше, ніж на небі". Не дивно, що саме Майєру американські актори, як і кінематографісти загалом, повинні дякувати за найбільшу радість їх марнославства – кінопремію «Оскар». У 1927 році він заснував Американську кіноакадемію, яка від 1929-го і до сьогодні вручає найпрестижнішу нагороду у світі кіно.

Майя Дерен, мати американського авангарду

Майя Дерен

Рідко розмова про американське авангардне кіно обходиться без імені Майї Дерен. Кінознавці називають її то матір'ю експериментального кіно, то його жрицею. Вплив цієї кінематографістки простежується у творчості сотень режисерів. Деякі стверджують, що ключ до розшифрування фільмів Девіда Лінча – саме у її роботах. Народилася Елеонора Деренковська (справжнє ім'я Майї Дерен) у 1917 році у Києві. У 1922 емігрувала з батьками до Штатів, де, ставши дорослою, розкритикувала голлівудську модель кіно за залежність від публіки та грошей. Стверджувала, що із глядачем можна говорити зовсім іншими засобами. А 1943-го разом зі своїм другим чоловіком (емігрантом із Чехії) Олександром Гаммідом зняла свій перший і головний шедевр «Пілуденні мережі» - фільм-сон, фантасмагорію, наповнену внутрішньою силою поезії балету. Упродовж наступних 15 років Майя знімає ще сім картин (деякі з них залишаються незавершеними), захоплюється культурою вуду, пише вірші, художні розвідки й етнографічні дослідження. Всіляко підтримує та розвиває незалежний кінематограф Америки, для чого створює Фонд творчого кіно, а в 1986 році Американський кіноінститут засновує Премію імені Майї Дерен для незалежних режисерів.

Лі Страсберг, батько акторського методу в Америці

Лі Страсберг

У 50-ті роки ХХ століття в кінематографі США відбулася революція, розпочата трохи раніше в театрі. Режисер Еліа Казан згодом описав це так: «Вперше на сцені були відчуття, емоції та переживання простої людини. Акторська гра стала натуралістичною, нарцисизм старої школи пішов у минуле». Ключовою фігурою цих екранних перетворень був Лі Страсберг, вихідець із села Буданів (нині Тернопільська область). Народився 1901 року, через шість років сім'я емігрувала. Вже у Сполучених Штатах наш земляк став спочатку співзасновником театральної групи та показав кілька вистав, а потім почав працювати в Акторській студії та невдовзі очолив її. 1969-го створив театральний інститут власного імені. З випускників школи Лі Страсберга - Марлон Брандо, Мерілін Монро, Джеймс Дін та Сідні Пуатьє - постали культові зірки Голлівуду, символи своєї епохи та «найкращі американські актори всіх часів», як назвав їх Американський кіноінститут. А також Джек Ніколсон, Пол Ньюман, Джейн Фонду, Дастін Хоффман, Харві Кейтель та ін. Більшість з яких успішно знімаються досі. Сам Страсберг рідко з'являвся на екрані, та його появи не залишалися непоміченими. Так, за другорядну роль у «Хрещеному батькові. Частина 2» він був номінований на премію «Оскар», проте поступився нагородою своєму учневі Роберту Де Ніро.

Пол Муні, геній перевтілення

Пол Муні, геній перевтілення

Пол Муні, уродженець Львова, став одним із ключових американських акторів початку XX століття (народився 1895-го, емігрував у п'ятирічному віці). Розпочавши свою кар'єру в театрі, лише у віці 34 років уперше знявся в кіно. І вже дебютна роль приносить йому номінацію на "Оскар". У 1932 році він з'являється на екранах у гангстерській драмі «Обличчя зі шрамом» Говарда Гоукса, яку досі вважають однією з найкращих стрічок про організовану злочинність. Прототипом головного героя став Аль Капоне, а події у фільмі зображені з безпрецедентними для того часу натуралізмом і правдивістю. Навіть після всіх внесених поправок, двічі зміненого фіналу та вирізаних сцен про корупцію у владі картина мала серйозні проблеми з виходом на екрани. Пол Муні продовжує втілювати різнопланові символи епохи та чотири рази номінується на «Оскар». Зрештою, цю золоту статуетку, як і нагороду на Венеціанському кінофестивалі, отримує за роль видатного хіміка та мікробіолога у драмі «Повість про Луї Пастера». Незабаром Муні зіграє ще у двох біографічних фільмах: втілить на екрані французького письменника Еміля Золя та мексиканського політика Беніто Хуареса. Саме ці стрічки остаточно сформують жанр біографічної драми в американському кіно.

Отто Людвіг Премінгер, першопрохідник заборонених тем

Отто Людвіг Премінгер

Скандал навколо «Обличчя зі шрамом» та кількох інших фільмів підштовхнув цензуру посилити свій тиск. Диктат «кодексу Гейса» проходив у Голлівуді з 1930-х до 1950-х років (і був офіційно скасований лише 1967-го). Сексуальність і жорстокість зводили до мінімуму. На Отто Премінгера, котрий 1905 року народився у місті Вижниці (нині Чернівецька область) і 1935-го емігрував до Сполучених Штатів, ці табу не діяли. Почавши кар'єру з фільмів «нуару» (песимістичні кримінальні драми, де переважають темні фарби і завжди винна сексуальна жінка), Премінгер зняв кілька ключових стрічок жанру. Зокрема, його «Лаура» здобула велике визнання, а AFI називає цю картину у п'ятірці найкращих американських детективів. На початку 1950-х Отто всерйоз береться за розхитування кодексу Гейса. Сексуальна легковажність у фільмі «Місяць блакитний» була підставою для заборони, проте Премінгер все одно випустив його в прокат. Глядачі замість бойкоту, до якого закликали цензурні та релігійні комітети, натовпами йшли до кінотеатрів. В інших фільмах Премінгер зачіпає теми згвалтувань, матерів-одиначок і сексуальних відхилень, регулярно викликає проблеми з цензурним комітетом, який повинен поступово «послабити хватку». А «Людина із золотою рукою» (1955), наркоманська драма із Френком Сінатрою, змусила скасувати заборону теми наркозалежності в кіно.

Дмитро Тьомкін, українське звучання Голлівуду

Дмитро Тьомкін, українське звучання Голлівуду

Кількість вихідців з України, котрі пов'язали себе з написанням музики, вражає. Мабуть, найкраще пояснення такого успіху – у словах Квітки Цісик, пісню, у виконанні якої, у 1978 році було відзначено «Оскаром»: «Співаю я англійською, а душу вкладаю українську».

З генами музичний талант передався і Дмитру Тьомкіну, котрий у 1894 році народився у Кременчуці (нині Полтавська область). У 1921 він емігрував до Німеччини, згодом до Франції та США, де досить швидко став одним із найвідоміших композиторів Голлівуду. 1937 року вперше номінований на «Оскар». Після були ще 23 висування, чотири з яких успішні. За всю кар'єру Тьомкін написав музику до сотні фільмів, серед яких неабияка кількість визнаної американської класики. 14 фільмів увійшли до Національного реєстру при Бібліотеці Конгресу США на вічне зберігання як такі, що мають «культурне, історичне чи естетичне значення». Популярною виявилася його музика до таких суто американських жанрів, як вестерн та нуар. На питання, як іммігрант може так точно відчувати дух прерій, Дмитро відповідав: «Степ – він і є степ». Твори цього композитора використовують досі, наприклад, вони звучать у таких популярних мультиках, як «Шрек-2», «Роби ноги-2» та у фільмі «Безславні виродки» Квентіна Тарантіно.

Вел Льютон, хрещений батько жахів

Вел Льютон, хрещений батько жахів

Хорор в американському кінематографі посідає особливе місце. Уже в 1930-х роках страшилки про вампірів, перевертнів, зомбі заполонили місцеві екрани. Однак, у 1940-х публіку лякали фільми зовсім іншого жаху, об'єднані ім'ям Вела Льютона в титрах. 1904 року Володимир Левентон народився в Ялті, звідки 1909-го емігрував до Сполучених Штатів. Там обрав шлях репортера та літератора. Проте через неприборканість фантазії, зокрема в журналістських матеріалах, був змушений залишити редакцію. Не дивно, що Льютон опинився в Голлівуді, успішно там влаштувався і згодом прославився як редактор і майстер на всі руки. А у 1942 очолив відділ фільмів жахів студії RKO, де продюсував 11 фільмів, дев'ять з яких назавжди увійшли до історії жанру. Його «Люди-кішки» змусили глядачів і кінематографістів по-новому поглянути на хорор. Фінансову обмеженість перетворили на художній стиль, фільм наситився символами та поетикою, що робить його цікавим навіть для нашого сучасника. Автори вигадали низку прийомів, які продовжують активно використовувати нинішні режисери. Наступні спродюсовані Льютоном стрічки не лише запропонували свіжий перелік тем для жахів, а чи не вперше продемонстрували можливість подвійних інтерпретацій і соціально актуальних зрізів у розважальному кіно США.

Читайте также


up