Основні плюси та мінуси статусу біженця в Польщі для українців

статус біженця у Польщі?

З моменту військового вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року мільйони жителів країни, що зазнали нападу, утікали у Польщу. Що означає статус біженця у Польщі? Хто може отримати статус біженця у Польщі? На ці питання ми намагатимемося відповісти у цій статті.

Що означає статус біженця у Польщі для українців?

Польська держава стала притулком і запровадила безліч пільг для людей, які рятуються від війни в Україні. Громадяни України можуть здійснювати перетин кордону Польща - Україна сьогодні навіть не маючи при собі документів. В даний період документи не потрібні також у разі перевезення тварин. Українців звільнено від обов'язку проходження карантину, пов'язаного з COVID-19, та повернення в Україну для продовження візи. Крім того, гуманітарну допомогу людям та тваринам з України надають численні установи, громадські організації та самі громадяни Польщі.

Чи потрібно подавати заяву на отримання статусу біженця?

Польський уряд оголосив, що активно працює над змінами у сфері захисту іноземців. Все це спрямоване на допомогу українцям, які приїжджають до Польщі. Для громадян України зараз найголовніші питання – як отримати тимчасовий захист у Польщі, і чи подаватимуть вони заяву на отримання статусу біженця на кордоні? Юристи прямо кажуть – із цим треба почекати, доки не будуть видані нові правила.

Читайте також: Тимчасовий захист для українців у Польщі

Громадяни України, які рятуються від війни, можуть претендувати на додатковий захист, який, крім статусу біженця, є однією з форм міжнародного захисту. Наразі українці не можуть бути визнані біженцями, оскільки статус біженця надається у разі переслідування за ознакою раси, релігії, національності чи етносу.

Українці, які не звертаються за міжнародним захистом, розглядатимуться як економічні мігранти.

Спеціальний закон гарантує легальне перебування українців у Польщі

Глава міністерства сім'ї та соціальної політики Марлена Малонг повідомила, що

"відповідно до Закону про допомогу громадянам України, у зв'язку із збройним конфліктом на території цієї країни, біженцям з України гарантовано легальне перебування на території Республіки Польща не менше 180 днів з можливістю працевлаштування".

На запитання «чи можна працювати біженцям у Польщі?» Малонг відповіла, що громадянинові України, який хоче працювати, не потрібно буде отримувати спеціальний дозвіл. Міністр зазначила, що для того, щоб скористатися цим рішенням, роботодавець повинен повідомити через портал praca.gov.pl компетентне бюро з працевлаштування протягом 14 днів про доручення роботи іноземцю.

Матеріальна допомога та статус біженця у Польщі

статус біженця у Польщі

У міністра сім'ї та соціальної політики запитали, чи мають особи з України, які перетнули польський кордон через війну з Росією, мати статус біженця для отримання фінансової допомоги.

"Абсолютно ні. Статус біженця — це окрема процедура, координована Управлінням у справах іноземців»,

- Наголосила Малонг.

«Надана законом допомога громадянам України у вигляді допомоги, доступу до ринку праці чи пільг не пов'язана зі статусом біженця. Статус біженця означає, що громадянин, який клопочеться про нього, перебуває під захистом Управління у справах іноземців. Статус біженця не дає доступу до ринку праці, тоді як спеціальний закон широко відкриває можливості доступу громадян України до ринку праці, пільг та привілеїв, що з нього випливають»,

– пояснила глава Міністерства сім'ї та соціальної політики.

Малонг також пояснила, що, згідно зі спеціальним законом, тимчасовий захист у Польщі передбачає виплати у вигляді 300 злотих на особу незалежно від тривалості перебування в країні.

Що дає тимчасовий захист українців у Польщі?

Усі особи, які перетнули польсько-український кордон, починаючи з 24 лютого цього року, тобто. з дати початку збройного конфлікту в Україні мають право на тимчасовий захист на території Польщі. В рамках такого захисту українці можуть розраховувати на:

Житло

Біженці з України, які не мають гарантованого місця проживання, повинні (але не зобов'язані) з'явитися до пункту прийому. Звідти вони будуть доставлені в їхнє остаточне місце проживання. Вся допомога, догляд та харчування надаються у пунктах прийому.

Безкоштовну медичну допомогу

Громадяни України, які приїхали до Польщі у зв'язку з військовою агресією Росії на території України, можуть безкоштовно користуватися медичною допомогою (сімейний лікар, вузький спеціаліст, стаціонарне лікування). Правила надання медичних послуг громадянам України та їх заселення будуть такими самими, як і у випадку з польськими пацієнтами. Втікачі з України також можуть отримати екстрену медичну допомогу у пунктах прийому.

Допомога у працевлаштуванні

Для отримання допомоги у пошуку роботи слід звернутися до найближчого бюро з працевлаштування або зателефонувати за гарячою лінією 195-24. У бюро з працевлаштування можна отримати повну інформацію про умови роботи в Польщі, підготувати резюме, отримати базову юридичну консультацію. У повітових бюро з працевлаштування ви можете переглянути пропозиції щодо роботи та зв'язатися з обраним роботодавцем, отримати інформацію про правила працевлаштування іноземців у Польщі, дізнатися, як зареєструватися як безробітний та якими формами допомоги ви можете скористатися. Неповнолітні діти іноземця, який працюватиме в Польщі, також отримають дозвіл на проживання за принципом возз'єднання сім'ї.

Навчання дітей у польських школах

Навчання дітей у польських школах

Діти віком 7-18 років можуть навчатися у польських школах безкоштовно. Для вступу до школи необхідно написати заяву на ім'я директора обраної школи. Державна початкова школа, у районі якої проживає іноземна дитина, а також інші державні початкові та середні школи приймають дітей з України за наявності вільних місць. Якщо в обраному закладі немає вільних місць, зверніться до адміністрації ґміни. Незнання польської мови не є формальною перешкодою. Діти з України можуть брати участь у безкоштовних уроках польської мови, організованих школою, та отримувати психолого-педагогічну допомогу у зв'язку зі своїм міграційним досвідом. Детальнішу інформацію можна отримати на сайті https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/informacja-dla-rodzicow-dzieci-przybywajacych-z-ukrainy. Також можна поставити запитання, написавши листа на адресу ukraina-szkola@mein.gov.pl.

Вища освіта для студентів з України

Питання прийому до польських вишів та продовження навчання включено до Закону від 12 березня 2022 року щодо допомоги громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на території цієї країни. Подробиці на сайті https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/rozwiazania-w-zakresie-szkolnictwa-wyzszym-i-nauki-zawarte-w-ustawie-o-pomocy-obywatelom-ukrainy. Список факультетів для продовження навчання: польською – https://studia.gov.pl/wybierz-studia/, англійською – https://study.gov.pl/studyfinder. Існує також можливість продовжити аспірантуру та дослідницьку кар'єру. Для цього необхідно звернутися до обраного університету або науково-дослідного інституту на їхніх сайтах. Інформацію про систему навчання можна отримати на сайті: https://researchinpoland.org/. Якщо громадянин України вирішить продовжити свою дослідницьку роботу у Польщі, він підпадає під дію соціального забезпечення та медичного страхування.

Плюси та мінуси статусу біженця у Польщі

Між статусом біженця та статусом особи, яка перебуває під тимчасовим захистом у Польщі, існує низка відмінностей. І хоча обидва статуси передбачають отримання посвідки на проживання, його термін в обох випадках різний:

Особам, які набули статусу біженця видається дозвіл на проживання з терміном дії 3 роки та жіночий проїзний документ з терміном дії 2 роки.

Особам, які отримали право на тимчасовий захист видається дозвіл на проживання строком на 2 роки.

Читайте також: Статус біженця у Польщі для українців

Головним мінусом статусу біженця в Польщі є те, що він не дає права на легальне працевлаштування на відміну від статусу особи, яка перебуває під тимчасовим захистом.


Читайте также