Життя українців у Польщі

Життя українців у Польщі

Українці, розповідаючи про своє життя в Польщі, набагато частіше відзначають його позитивні сторони, ніж негативні. Про це свідчить опитування, проведене компанією «ARC Rynek i Opinia» серед українців, які проживають у Польщі.

Серед респондентів були як люди, котрі давно живуть у Польщі, так і ті, кого змусила переселитися війна. Позитивні відгуки однозначно переважують негативні. Окрім спокою, почуття безпеки та доброзичливості поляків, респондентів радує наявність роботи, розвинена інфраструктура, можливості для саморозвитку та хороше ставлення до дітей. Часте транспортне сполучення з Україною, наявність кур’єрських служб, які діють в обох країнах, та роумінг в Польщі значно зблизили дві сусідні держави.

Найбільше українці, котрі живуть у Польщі, шкодують про високі ціни на житло та про те, що їм важко потрапити до лікаря-спеціаліста чи взагалі отримати медичну допомогу. Вони також зізнаються, що на нинішню зарплату їм важко прожити, адже ціни на продукти та послуги дуже високі. Багато хто вказує на складність пошуку роботи за фахом.

Ініціативні українці в Польщі відкривають свій бізнес

Українці все ще охоче створюють фірми в Польщі. За неповні п'ять місяців 2023 року їх зареєстрували трохи менше, ніж за весь 2022 рік, - понад 13 тисяч. Українські підприємці можуть розраховувати на підтримку при створенні та веденні власного бізнесу, а також на отримання державних коштів.

Зацікавленість українських компаній у підтримці в Польщі залишається на дуже високому рівні. Центр «Бізнес для України» за останні сім місяців обслужив вже понад 90 компаній. Усі вони отримали підтримку в інформаційно-консалтинговій сфері, а також безплатні коворкінги, тобто офісні приміщення, де компанії можуть працювати в перші місяці своєї діяльності. Центр організовує вебінари, підтримує українських підприємців у пошуку локацій, підказує, як використовувати інструменти державної допомоги, які є в Польщі.

Демографічні зміни серед українців у Польщі

Перед початком війни значну більшість (аж 57%) української меншини в Польщі становили чоловіки, частка яких (попри зростання чисельності) знизилася до 40%. Найбільша зміна була помічена серед людей віком до 18 років, кількість яких зросла з приблизно 200 тисяч до приблизно 1,4 мільйона осіб. За цей рік суттєво змінилася і статистика щодо статків опитаної групи. Від початку війни до Польщі прибуло багато людей із високим матеріальним положенням та вищою освітою, що суттєво вплинуло на соціальну структуру української громади в Польщі.

Способи проведення вільного часу

Через описані вище зміни протягом останнього року спостерігаються відмінності в тому, як українці в Польщі проводять свій вільний час. Українці охоче відвідують:

  • культурні центри, наприклад театри (відсоток відвідувачів зріс від 1% до 4%),
  • місця для занять спортом (стрибок від 5% до 18%).

Також варто відзначити одну з найбільших змін – відсоток українців, які відвідують бари та ресторани, який знизився на 30 процентних пунктів (з 36% до 6%).


Читати також