Статус біженця у Польщі для українців

Статус біженця у Польщі для українців. Як отримати

Російська агресія проти України продовжується. Країну вже залишили понад три мільйони українців. Жінки, діти та люди похилого віку, які шукають притулку, можуть розраховувати на допомогу в Польщі. Будь-хто, хто біжить зі своєї країни, побоюючись війни, переслідувань та порушень прав людини, стає біженцем.

Як отримати статус біженця у Польщі станом на 2022 рік?

Заяви на міжнародний захист приймає Прикордонна служба Республіки Польща. У такій заяві мають бути зазначені ім'я та прізвище іноземця, останнє місце проживання та роботи, інформація про проходження військової служби, мов, якими володіє біженець, а також інформація, якою мовою проходитиме співбесіда з приводу надання захисту.

Таку заяву може подати і іноземець, який уже перебував у Польщі, але під час цього перебування почав побоюватися повернення на батьківщину.

У заявці також має бути зазначена інформація про стан здоров'я, інформація про виїзд із країни за останні п'ять років та причина, через яку ця особа залишила свою рідну країну. Для цього громадянин України може додати до матеріалів процедури дійсні докази, які б підтверджували, що йому справді загрожує небезпека на батьківщині. До заяви мають бути додані актуальні фотографії заявника та осіб, до яких належить документ. Заява може бути подана від імені членів сім'ї, наприклад, дружини або дитини. Наданий статус біженця поширюється також на неповнолітню дитину такої особи.

Далі співробітники Прикордонної служби проводять первинну співбесіду, під час якої перевіряють особу біженця та причину виїзду з країни походження. Така співбесіда має відбуватися мовою, зрозумілою обом сторонам, тому біженцю зобов'язані надати перекладача. Заява з необхідною інформацією передається співробітнику служби у справах іноземців.

Наступний етап – прийомний пункт, де іноземець отримує необхідну допомогу, проходить медичні огляди, може претендувати на отримання соціальної допомоги. Він також може попросити про возз'єднання з сім'єю, якщо хтось із членів його сім'ї проживає в Польщі.

Процедура надання міжнародного захисту має тривати 6 місяців, але буває, що вона затягується більше ніж на рік. Кожному іноземцю, який подає заяву на міжнародний захист, видається спеціальний документ під назвою TZTC. Це тимчасове посвідчення особи іноземця, яке дає йому право залишатися у Польщі.

Читайте також: Тимчасовий захист для українців у Польщі

Рішення про надання статусу біженця або тимчасового захисту ухвалює начальник Управління у справах іноземців.

Що дає статус біженця у Польщі для українців у 2022 році?

біженці з України в Польщі

Середній час очікування на отримання (або надання) статусу біженця становить 14 місяців. Після отримання рішення про надання статусу біженця або додаткового захисту іноземцю необхідно отримати дозвіл на проживання, що підтверджує його особу та право на легальне перебування в Польщі. Карта видається на 3 роки (у разі надання статусу біженця) та на 2 роки (у разі додаткового захисту). Такі особи також можуть подати заявку на індивідуальну програму інтеграції.

Громадяни, які проживають у Польщі на законних підставах, також матимуть доступ до сімейної допомоги. Діти з України матимуть змогу навчатися у польських школах.

Кількість біженців із України продовжує зростати. Тому польський уряд максимально спрощує формальності, щоб будь-хто, хто хоче врятуватися від російської агресії, міг отримати притулок у Польщі.

Де мешкають біженці з України в Польщі?

Біженців з України направляють до відкритого центру для іноземців, де їм забезпечують проживання, харчування, уроки польської мови та разову матеріальну допомогу. Існує можливість зупинитися поза межами центру. У цьому випадку біженець отримуватиме невелику допомогу, яка дозволить йому платити за оренду житла, харчування або вивчення польської мови.

Хто може отримати статус біженця у Польщі?

У відповідь на виняткову ситуацію в Україні польська влада вирішила максимально спростити процедури, щоб кожен, хто шукає притулок у Польщі, міг його отримати. Громадяни України можуть розраховувати на допомогу та пільги на кордоні. Наприклад, їм не потрібно мати при собі необхідні документи, що засвідчують особу.

Будь-який громадянин України, який бажає перетнути польський кордон, має право це зробити і відразу ж подати заяву на статус біженця або тимчасовий захист. Українцям, чиє легальне перебування в Польщі закінчується, продовжують термін перебування, щоб не змушувати їх покидати країну.

Що надають біженцям у Польщі?

Втікачі можуть розраховувати на безкоштовну медичну допомогу. У зонах їх прийому організовано медичне обслуговування, харчування, проживання та допомогу у пошуку тимчасового житла. Польський фонд розвитку надає житло нужденним українцям.

У пунктах прийому біженців українці можуть подати заявку на міжнародний захист. Такі пункти незабаром мають бути запущені у всіх воєводствах Польщі. Біженці, які рятуються від війни, також мають право на безкоштовний проїзд поїздами та громадським транспортом. Кожен біженець отримує допомогу для підтримки процесу його інтеграції у суспільство.

Чи можна працювати біженцям у Польщі?

Перед лицем ситуації, що динамічно змінюється, уряд Польщі готує спеціальний акт, який дозволить українцям швидше працевлаштуватися в цій країні. Польський ринок праці пропонує роботу жінкам та матерям.

Після завершення процедури оформлення статусу біженця така особа може розпочати роботу на тих же умовах, що й громадяни Польщі. Це також стосується осіб, які отримали право на тимчасовий захист або право на перебування у Польщі з гуманітарних причин.

Особи, які користуються міжнародним захистом, та їхні подружжя також мають право зареєструватися як безробітні в бюро з працевлаштування Польщі. Вони можуть користуватися правами інших польських громадян, такими як безробіття (за винятком членів сімей біженців), соціальна допомога та охорона здоров'я. Їм доступна система освіти. Вони також можуть вести бізнес на території Польщі.

У яких випадках краще обрати тимчасовий захист?

Якщо іноземцю надано статус біженця або тимчасовий захист, це означає, що він отримав дозвіл на проживання в Польщі. Строк вищезгаданих статусів пов'язаний зі строком дії виданих документів:

Особам, які набули статусу біженця видається дозвіл на проживання з терміном дії 3 роки та жіночий проїзний документ з терміном дії 2 роки.

Особам, які отримали право на тимчасовий захист видається дозвіл на проживання терміном на 2 роки.


Читати також