Тимчасовий захист для українців у Польщі

Тимчасовий захист для українців у Польщі

Єврокомісія запустила механізм тимчасового захисту біженців із України. Ці захди автоматично гарантують, серед іншого, право на проживання, доступ до ринку праці, соціальну допомогу та медичне обслуговування. Ми спробуємо пояснити, як отримати тимчасовий захист у Польщі і що саме передбачає ця процедура для людей, які виїжджають з України через війну.

Ініціатива Європейської комісії

Через великий потік людей, які рятуються від війни в Україні, ситуація розвивається досить динамічно. Рішення Європейської комісії з тимчасового захисту таких осіб включає:

  • надання права на проживання,
  • надання доступу до ринку праці та соціальної допомоги.

Насамперед йдеться про людей з українським громадянством. Рішення було прийняте Радою Європейського Союзу 4 березня 2022 року і відразу почало застосовуватися у всіх державах-членах ЄС.

У Польщі це рішення має надати чинності положенню «Закону про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща». Але оскільки механізм тимчасового захисту в Польщі ще жодного разу не запускався, а кордон після 24 лютого вже перетнуло, за даними Прикордонної служби, понад мільйон людей, ніхто точно не знає, як саме працюватиме цей тимчасовий захист.

Що таке тимчасовий захист?

Тимчасовий захист є окремим шляхом легалізації перебування і спрямований на зведення формальностей до мінімуму у зв'язку з невідкладністю ситуації. Цей механізм служить для надання негайного і тимчасового притулку. Тимчасовий захист дає іноземцю право на перебування в країні, медичне обслуговування, доступ до ринку праці або виплати з соціальної допомоги.

Тимчасовий захист гарантує легальне перебування на території Республіки Польща протягом 1 року (або доти, доки не стане можливим повернення до країни, якщо воно не відбулося до 1 року). Якщо після закінчення 1 року перебування у крїнах ЄС повернення іноземця до своєї країни, як і раніше, неможливе, захист може бути продовжений ще на 6 місяців, але не більше 2 разів (загалос продовження можливе максимум на 1 рік).

Важливо зазначити, що особи, які мають тимчасовий захист, можуть працювати в Польщі без дозволу на роботу. Вони також можуть вести бізнес на умовах, які застосовуються до громадян Польщі.

При використанні механізму тимчасового захисту особа, яка рятується від війни, має отримати відповідні документи, що легалізують її перебування – у цьому випадку дозвіл на тимчасове проживання та дозвіл на проживання. Якщо особа не має національного проїзного документу (паспорта), йому видається польський тимчасовий проїзний документ для іноземця.

Крім того, начальник Управління у справах іноземців забезпечує розміщення, харчування та медичне обслуговування осіб, які користуються тимчасовим захистом.

Як саме все це відбуватиметься? Поки невідомо

Біженці на Львівському вокзалі. Україна 2022

У зв'язку з тим, що механізм тимчасового захисту раніше ніколи не запускався у Польщі, нині немає напрацьованих практик у цій сфері. На жаль, немає чіткої відповіді на запитання, чи потрібно, наприклад, для працевлаштування іноземця без дозволу на роботу внаслідок тимчасового захисту, мати певні документи, і чи застосовуватимуться якісь спеціальні процедури у зв'язку з цим.

Нам також не вдалося отримати подробиці в Управлінні у справах іноземців або Бюро з працевлаштування столичного міста Варшави – за доступними гарячими лініями ми з'ясували, що, на жаль, на даний момент відомства не можуть надати жодної інформації про тимчасовий захист і рекомендують дочекатися введення спецакту, сподіваючись, що щось проясниться. Йдеться про Акт про допомогу громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на території цієї країни.

Оскільки відповідно до «Закону про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща» тимчасовий захист надається на підставі та в межах, зазначених у рішенні Ради Європейського Союзу, на період, зазначений у цьому рішенні, то на даний момент необхідно спиратися на рішення самої Ради ЄС від 4 березня.

Хто може скористатися тимчасовим захистом у Польщі та допомогою?

На тимчасовий захист у зв'язку з рішенням Ради ЄС мають право:

  • громадяни та громадяни України, які проживають в Україні, рятуються втечею від збройного конфлікту, що розпочався 24 лютого 2022 року внаслідок військового вторгнення збройних сил росії;
  • громадяни третіх країн (що не входять до ЄС), крім України, або особи без громадянства, переміщені станом на 24 лютого 2022 року внаслідок вторгнення, – але лише якщо вони користувалися статусом біженця або еквівалентним захистом в Україні та не можуть безпечно повернутися у країну свого походження;
  • члени сім'ї вищезгаданих осіб, які були та проживали в Україні на момент початку військового вторгнення.

Чи громадяни третіх країн, які втекли від війни в Україні, матимуть право на тимчасовий захист у Польщі та виплати?

тимчасовий захист у Польщі виплати

Держави-члени можуть надавати тимчасовий захист громадянам третіх країн або особам без громадянства, які законно проживали в Україні на момент початку вторгнення і не можуть повернутися до своєї країни або регіону походження. Вказано, що це можуть бути, зокрема, громадяни третіх країн, які навчалися чи нетривало працювали в Україні (підставою у цьому випадку буде Директива 2001/55/ЄС). На даний момент у нас немає жодної інформації про те, чи погодиться Польща на це.

Зміст проекту спеціального акту, опублікованого водночас, свідчить про те, що польський законодавець не має наміру сприяти легалізації перебування таких осіб – акт поширюється лише на осіб із українським громадянством.

Також можливе поширення тимчасового захисту на додаткові категорії осіб у разі, якщо такі особи покинуть Україну через війну або втекли незадовго до її початку через ескалацію напруженості. Рішення про розширення такого захисту залежить від окремих держав-членів і потребує повідомлення Європейської комісії та Ради Європейського Союзу.

На кого не поширюється тимчасовий захист?

Тимчасовий захист не поширюється на осіб, які можуть повернутися до своєї країни або регіону походження безпечним чином, а також на осіб, які не можуть вважатися такими, що довгостроково проживають в Україні.

Це стосується, наприклад, людей, які навчаються чи нетривало працювали в Україні. Звичайно, це не означає, що такі особи не зможуть бути допущені на територію ЄС – з гуманітарних міркувань всі такі особи мають бути допущені, у тому числі без чинної візи, засобів для існування або проїзних документів, у порядку для забезпечення їхнього безпечного транзиту та повернення у країну чи регіон походження.

Крім того, начальник Управління у справах іноземців може відмовити іноземцю у тимчасовому захисті у таких випадках:

  • якщо є обґрунтовані підозри, що іноземець вчинив злочин проти світу, військовий злочин чи злочин проти людяності; вчинив злочин неполітичного характеру за межами території Республіки Польща до прибуття з метою тимчасового захисту; вчинив дії, що суперечать цілям та принципам Організації Об'єднаних Націй;
  • якщо в'їзд або перебування цієї особи в Польщі може загрожувати безпеці держави;
  • якщо іноземець засуджений вироком, що набув чинності, за такий злочин, характер якого вказує на те, що його присутність на території Республіки Польща може становити загрозу для її громадян.

У зв'язку з відсутністю встановлених практичних процедур надання тимчасового захисту нині важко сказати, як має виглядати перевірка вищезгаданих обставин.

Якими є обов'язки іноземця, який користується тимчасовим захистом?

Відповідно до «Закону про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща» іноземець, який користується тимчасовим захистом у Польщі, зобов'язаний пройти дактилоскопію та фотографування. В обґрунтованих випадках іноземець повинен пройти медичний огляд та необхідні санітарні обробки тіла та одягу. Представляється, наприклад, що такими медичними оглядами могли б бути тести виявлення вірусу COVID-19, але слід підкреслити, що на даний момент немає інформації про те, що такі обстеження повинні проводитися. Навпаки, з 24 лютого 2022 року тести на COVID-19 не потрібні під час перетину кордону людьми, які рятуються від війни.

Однак, немає інформації про те, чи знімають відбитки пальців і чи роблять фотографії людей, які здійснюють перетин кордону Польща-Україна сьогодні.

Як згадувалося вище, деталі практичного застосування процедури тимчасового захисту мають бути детально визначені інститутами ЄС та польським законодавством.

Чи можуть громадяни України, які приїхали з України до Польщі після 24 лютого, влаштуватися на роботу?

Положення «Закону про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща» говорить нам, що на даний момент для працевлаштування громадянина України, який підлягає тимчасовому захисту, не потрібне виконання будь-яких додаткових формальностей. Право влаштуватися на роботу без відповідного дозволу було надано 4 березня 2022 року.

Не виключено, що докладні правила влаштування на роботу або здійснення інших прав, що випливають із тимчасового захисту, будуть встановлені спеціальним законом чи іншим правовим актом. Можливо буде уточнено порядок видачі видів на проживання або інших довідок, що підтверджують надання особам тимчасового захисту. Однак нині Управління у справах іноземців не може оцінити, як виглядатиме така процедура. Слід дочекатися розробки відповідних практик у цій галузі.

У яких випадках краще вибрати статус біженця?

Тимчасовий захист можна отримати в будь-якій державі ЄС (крім Данії), тоді як статус біженця – лише в тій державі, межу якої особа перетнула вперше. Тобто якщо особа потрапила на територію Польщі через українсько-польський кордон, то в Польщі вона може претендувати на статус біженця, а якщо, наприклад, через словацько-польську – то на тимчасовий захист.

Якщо іноземцю надано статус біженця або тимчасовий захист, це означає, що він отримав дозвіл на проживання в Польщі. Строк вищезгаданих статусів пов'язаний зі строком дії виданих документів:

Особам, які набули статусу біженця видається дозвіл на проживання з терміном дії 3 роки та жіночий проїзний документ з терміном дії 2 роки.

Особам, які отримали право на тимчасовий захист видається дозвіл на проживання терміном на 2 роки.


Читати також