23-09-2022 Мистецтво 1339

... з любов’ю ... Альбом Богдана Котюка

З любов'ю. Чотири пісні фармацевтів. Альбом Богдана Котюка

На Bandcamp вийшов альбом українського композитора Богдана Котюка. Про свою роботу автор розповів наступне:

"Ідея створення цього CD, а також використання стилістики ф’южн при написанні пісень і графічний cover design були стимульовані замовленням, з яким до мене звернулися менеджери АТ "Галичфарм". Львівські фармацевти виявилися творчо активними, бо мають і свій самодіяльний театр, і поетів, співаків та музикантів. АТ "Галичфарм" видав поетичні рядки своїх працівників окремою збіркою, а мені було запропоновано на довільно відібрані вірші написати 4 пісні. Так з’явився CD-альбом «…з любов’ю…» з підзаголовком “чотири пісні фармацевтів”, у якому мною відібрано 4 поетичні погляди фармацевтів-хіміків на головне з людських почуттів. Візуалізація цього процесу – це символічна колба з містичною рідиною, яка при розливанні в чотири “авторські фармацевтичні пробірки” набуває іншого кольорового забарвлення. Це – чотири різні погляди на ЛЮБОВ.

Однією з умов контракту було не лише створення партитури та фонограми усіх 4-ох пісень, але й виконання їх на урочистостях у концертному залі фармацевтів самими працівниками підприємства. Складність цього завдання описати важко, бо народна чи естрадна манера співу для мого задуму принесла б лише шкоду. Тому для здійснення навіть лише умовно прийнятної сценічної презентації пісень мені довелося попрацювати зі співаками-фармацевтами втричі більше часу, ніж над створенням самих партитур.

У творчо-стилістичному плані при написанні 4-ох пісень цієї збірки орієнтирами для мене були улюблені творці джазового співу - Гербіє Генкок, Джіно Ванеллі, Джое Завінул і Джордж Бенсон. При аранжуванні та створенні CD-фонограм збірки своїм синтезатором та електрогітарою мені допомагав видатний український музикант і гітарист, мій друг і однодумець Андрій Бадюк. Йому моя сердечна вдячність. Вокальну партію у запису на CD у першій, третій і четвертій піснях виконала професійна джазова співачка Оля Копоть і лише пісню “Люблю” подано у виконанні талановитої фармацевтки Наталі Пацули. Звукозапис і мастерінґ – Макс Кернер".

1. Мій Львів       

(слова Леся Процик)          3’30”.      Вокал:    Оля Копоть.

Відкриває CD-альбом «…з любов’ю…» сповідь сучасної молодої львів’янки, котра побувала не в одній столиці і може дати власну оцінку закоханості в рідне місто. Доказом цьому на ментальному рівні є орієнтація пісні «Мій Львів» у засобах мелодико-гармонічної та метро-ритмічної виразовості на сауд-драйв груп «Чікаґо», «Земля, вітер і вогонь» та частково музику «Бджолиних гусей» (Бі-Джіз) і групи Чіка Корія «Повернення до назавжди».

2. Люблю            

(слова Леся Процик)          5’40”.      Вокал:    Наталя Пацула.

Створення пісень для альбому … з любовю… відбувалося на весні 2014 року. Це був час, коли почалося захоплення українських земель рашистами. Інтимний характер висловлювання відповідає стану тривоги закоханої героїні пісні. Своє щастя вона бачить у любові до коханого. "Щасливий той, хто це зумів: себе любові присвятити", – таким є другий погляд, або ж "хімічна пробіркаJ" із любовним напоєм від львівських фармацевтів.

Музична атмосфера пісні “Люблю” витримана в дусі рокових балад. Таких, зокрема, як “Поки моя гітара ніжно плаче” Джорджа Гаррісона чи “Хвилі, що шепочуть” Донни Саммер або навіть, “Тому, що ми вже не коханці” Стіві Вондера.

3. Небесне вінчання       

(слова Ігор Новінський)              4’40”.      Вокал:   Оля Копоть.

Ще один ракурс – це таїнство небесного вінчання, при якому відбувається “злиття двох юних душ незайманих любовю”. Це оповідь про перше невинне почуття закоханості, яке так нелегко пронести через життєві бурі й негаразди. Настроєво вірш перегукується з такими хітами Вітні Г’юстон, як “Я завжди буду любити тебе”, “Найбільше кохання з усіх” або ж “Я не маю нічого”.

Особлива атмосфера вірша “Небесне вінчання” підштовхнула до ліричного типу музичного висловлювання. Легкість чи навіть наївність поетичного тексту продиктували і мелодійність двоголосого вокалу (запис шляхом накладання), і прозорість гармонічної фактури, і дискотеково-ліричний стрій композиції.

4. Так хочеться тепла     

(слова Леся Осадців і Богдан Котюк)             3’15”.      Вокал:    Оля Копоть.

Робота над створенням CD-альбому «…з любов’ю…» розпочалася в лютому 2014 року. Політична ситуація в країні на той час ставала щодня тривожнішою. Передчуття війни і громадянського спротиву було визначальним. Вірш Лесі Осадців частково відповідав тому стану незахищеності та непевності в майбутньому, який спонукає мале дитя надіятися на материнську любов, а дорослих звертатися з проханням про ласку до Всевишнього. Однак, фіксація розгубленості, пасивного очікування тепла і якогось чуда конфліктувала з моїми прагненнями ДІЯТИ. Так з’явився мною написаний текст приспіву, яким розпочинається і завершується пісня.

Музична атмосфера пісні “Так хочеться тепла” – це своєрідний мікс сучасного прочитання гімну УПА «Ой у лузі червона калина» та рокової балади «Володар самотнього серця» культової рок-групи «Yes».


Читайте также