25.04.2023
Розваги
eye 343

Музичні жарти

Музичні жарти

Музика завжди викликаоа сильні почуття та емоції у слухачів. Іноді вона може бути сумною, іноді веселою, а іноді - зовсім незрозумілою. Але є одна річ, яка може допомогти зняти напругу та налаштуватися на гумористичний лад - це музичні жарти. У цій статті ми розглянемо найкращі приклади музичного гумору.

Котячий дует

Це легка вокальна п'єса для двох голосів, що зображує нявкання кішок. Гімн сильних та незалежних, та й просто смішна, при цьому дуже музична та приємна слуху композиція.

Традиційно приписується Джоакіно Россіні, проте насправді є компіляцією з трьох частин: до «Котячої каватини» датського композитора Крістофа Вейса додано два фрагменти з опери Россіні «Отелло»:уривок з дуету Отелло та Яго у II акті та одна з тем арії Родріго «Ah, come mai non senti» з того ж акту. Ця компіляція була вперше опублікована в 1825 під псевдонімом Г. Бертольд, за яким, як вважається, ховався англійський композитор Роберт Лукас Пірсолл.

Симфонія №45 Гайдна, «Прощальна»

Це своєрідне музичне прохання про підвищення платні. Коли музиканти грають цю симфонію, до кінця вони потихеньку йдуть і на сцені залишаються лише дві перші скрипки.

Коли і вони дограють, то гасять свічки і залишають сцену за іншими. Таким чином, Гайдн натякнув Графу Естерхазі, що буде з оркестром, якщо він не підніме музикантам зарплату.

Симфонія №94 Гайдна, «Сюрприз»

Той же Гайдн винахідливо пожартував і в іншій своїй симфонії №94, яка має підзаголовок «Сюрприз».

Особливість цього твору в тому, що композитор знав, як слухачі люблять покемарити під час виконання, тому ввів «сюрприз» до другої спокійної частини: він полягав у раптових різких і гучних акордах – спеціально, щоб публіка не клювала носом.

4′33″ Джона Кейджа

Приклад того, як тиша може бути музичною. Протягом усього виконання музиканти не видобувають зі своїх інструментів жодного звуку. За задумом автора, головний сенс твору в звуках, які звучатимуть під час тиші.

Собачий вальс

Знаменитий «Собачий вальс» – невелика та невигадлива п'єса для фортепіано. Її перша частина, через свою легкість, іноді розучується людьми, які не вміють зіграти щось інше. Нерідко саме з собачого вальсу починається навчання гри на фортепіано.

Вальсом у повному розумінні цього слова ця п'єса перестала бути, оскільки виконується у вигляді 2/4 чи 4/4 замість властивого вальсу розміру 3/4. Дещо ближче вона до інших танців — польки чи галопу.

Також існує тридольний варіант «Собачого вальсу» (хоча він і не набув широкого поширення). Він звучить у десятках, а може й сотнях, фільмів.

Всупереч поширеній думці, ця п'єса по-різному називається у різних країнах. Різномовні назви «Собачого вальсу» звела докупи японська музикознавиця Хіромі Окетані; за її відомостями, у Німеччині, Бельгії, Нідерландах та Норвегії він називається «Блошиний вальс» (нім. Flohwalzer, фр. Valse de Puce, нідерл. Vlooien-Mars, норв. Hestetramper'n), у Болгарії - «Котячий марш» ( болг. Котешки марш), у Фінляндії - "Котяча полька" (фін. Kissanpolkka), в Кореї - "Котячий танець" (кор. Неко-Фундзятта), у Мексиці — «Маленькі мавпочки» (ісп. Los Changuitos), в Угорщині — «Ослячий марш» (угор. Szamárinduló), на Майорці — «Полька дурнів» (ісп. Polca de los Tontos) , в Китаї - "Марш злодіїв" (кит. 小偷进行曲 Xiǎotōu jìnxíngqǔ), в Іспанії - "Шоколадниця (посуд)" (ісп. La Chocolatera), у Франції і в Польщі - "Котлети (відбивні)" (фр. Côtelettes, польськ. Kotlety), у Швейцарії - "Котлетний вальс" (нім. Kotelett-Walzer), у Данії - "Фрікадельки тікають через паркан" (дат. Frikadellens flugt over plankeværket) і т.д.

Віктор Борге

Віктор Борге - данський піаніст, диригент та комік. Його яскраві виступи поєднували в собі музику та клоунаду. Номери Борге – справжня класика музичного гумору.

Читайте также


up