09.08.2023
Мистецтво
eye 840

10 фактів про Фріду Кало

10 фактів про Фріду Кало

1

13 липня 1954 року не стало знаменитої художниці.

2

У віці 18 років Фріда Кало зазнала тяжких травм в аварії, після якої перенесла 35 операцій. Цей інцидент багато в чому визначив як її подальше життя, так і мистецтво. У картинах художниці превалюють теми крихкості людського тіла та смерті.

3

Фріда народилася, виросла, прожила більшу частину життя і померла в тому самому будинку — Casa Azur («Лазурний будинок») у Мехіко. Будинок збудував Гільєрмо Кало, батько Фріди, за три роки до її народження. Його яскравий колір справді ні з чим не сплутаєш, будинок начебто зійшов із однієї з картин художниці.

4

Фріда вийшла заміж за відомого мексиканського художника Дієго Рівера. І хоча їхні стосунки були досить бурхливими, зі скандалами, сварками та численними романами «на стороні», подружжя завжди поверталося один до одного. На одній із стін Лазурного будинку є щось на зразок вівтаря у формі перевернутої піраміди зі скульптурами індіанських богів та написом «Дієго і Фріда жили в цьому будинку в 1929-1954».

5

У Фріди був роман з Левом Троцьким, який втік до Мексики. Дієго, який і сам був не без гріха, дивився на роман крізь пальці. Однак дружина самого Троцького була не такою спокійною і змусила чоловіка переїхати. Троцький оселився в будинку неподалік, де його врешті-решт і наздогнав фатальний льодоруб Меркадеро.

6

На мистецтво Фріди багато в чому вплинула культура корінного населення Мексики. Колекція артефактів у Лазурному будинку служила одним із джерел натхнення.

7

Батько Фріди був родом з Німеччини, а мати — мексиканкою з індіанським корінням. На картині Фріди Retrato de la familia ("Сімейний портрет") можна побачити її предків обох ліній. Поряд із самою Фрідою зображено зародок – символ її ненародженої дитини.

8

Фріда дотримувалася лівих політичних поглядів. У її спальні висіли портрети Володимира Леніна та Мао Цзедуна, а в студії Лазурного будинку є незакінчений портрет Йосипа Сталіна.

9

Фріда почала малювати на лікарняному ліжку, ліжко стало певним символом її хвороби і нерідко з'являлося у її картинах. Зараз її ліжко представлено як частину експозиції у Лазурному будинку.

10

Натюрморт з кавунами Viva la Vida – остання картина Фріди Кало. Напис Viva la Vida – «Хай живе життя!» - нанесла на неї за 4 дні до смерті.

Читайте также


up