Науково-популярні відео тижня. Добірка від 06.05.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 6 травня 2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Нове просвітницьке відео від Віталія Капранова. 

Що московська церква досі робить в Україні? Як вона тут зʼявилася? Яка взагалі історія української церкви? Про все це в сьогоднішньому випуску. 

Другий Райх повстав у Європі після розпаду Священної Римської імперії і об’єднання канцлером Отто фон Бісмарком і кайзером Вільгельмом І німецьких земель. Ми розповімо історію, як Бісмарк зробив Гогенцоллернів імператорами найбільшої імперії Європи і як Вільгельм ІІ примудрився привести країну до повного краху. Німецька імперія - це унікальний приклад дієвої централізації і ефективної організації економіки. Водночас це імперія, яка знищила сама себе у гонитві за новими територіями. Ми детально розглянемо причини і наслідки, розповімо, що путін намагається запозичити у Другого Рейху (а ви здогадаєтесь, куди це путіна приведе), покажемо, хто і чому може перемогти у протистоянні досвіду і зухвалості. Та й, в цілому, знання історії Другого Рейху - це не лише крок до розуміння історії Європи, але і здатність розібратися у геополітичних процесах минувшини і сьогодення.

Дайджест космічних наук за тиждень.

Халатно-піжамний короткий вертикальний стрім

Наукпопільний стрім.

Дивна математика Ейнштейна

Ейнштейн помилявся щодо чорних дір і не тільки.

Страхи що передалися від предків: як звільнитися від минулого - Марк Волінн. 

Марк Волінн - один з провідних світових експертів у дослідженні спадкової сімейної травми, автор популярних бестселерів (зокрема книги "Це почалося не з тебе") та лектор, який проводить заняття в лікарнях, клініках, освітніх центрах та інших установах. У цьому відео Марк Волінн ділиться своєю історією про особисту боротьбу з невидимими страхами, які передаються з покоління в покоління, так звані спадкові страхи. Відкриваючи завісу своїх найглибших переживань і тривог, Марк розповідає, як він діагностував себе з хронічною формою ретинопатії, що вплинуло на його зір, і як ця подія стала каталізатором для розуміння більш глибоких проблем. У відео лектор розглядає теми спадковості емоцій, наслідків страхів, які нам передаються нашими предками, і шляхів їх подолання через духовне прозріння та альтернативні методи лікування. Відправившись у подорож на інший кінець світу до Індонезії, Марк зустрічає духовних наставників, які допомагають йому не тільки зберегти зір, але й віднайти мир і розуміння своєї унікальної історії. 

Класичні коґнітивні науки запевняють, що мозок обманює нас: ми сприймаємо не зовнішній світ, а лишень його фотографії. Але чи дійсно це так? Чи бере перцепційний досвід зачин у голові або ж сприйняття починається ще в навколишньому середовищі, як травлення павука починається ще в тілі його здобичі. Поговоримо про нові концепції перцепції і про недоліки старих. Лекторка: Оля Кривитченко — Докторантка КНУ, старша викладачка кафедри філософії НУОЗ ім. П.Л. Шупика


Читайте также