13.08.2024
Новини в Україні
eye 762

Олег Надольський та його картина Сила захисту

Олег Надольський та його картина Сила захисту

Олег Васильович Надольський народився 20 вересня 1997 року в с. Підшумлянці Галицького району Івано-Франківської області в сім’ї вчителів.

Батько, Надольський Василь Михайлович, вчитель фізичної культури та трудового навчання.

Мати, Надольська Галина Миколаївна, вчителька української мови та літератури.

Навчався у Прикарпатському університеті імені В. Стефаника, Інститут мистецтв (2015-2020), за спеціальністю «Образотворче і декоративно-прикладне мистецтво».

Реалізує в багатьох мистецьких напрямках: натюрморт, пейзаж та портрет, здебільшого в декоративній роботі. Також створює власну роботу за допомогою творчого мислення.

Любить малювати по-своєму баченню щодо створення стилізованих робіт, (малярство, рисунок, живопис, графіка та інші напрямки).

Декілька його робіт є в музеях Івано-Франківська: «Куріпки» (2020 р.) Краєзнавчий музей (міська Ратуша Франківська), «Катедральний Собор Воскресіння» (2020 р.) Музей мистецтв Прикарпаття, «Церква Преображення Господнього» (2020 р.) Музей Дем’янів Лаз та в інших музеях.

Засновник та керівник творчої групи CityArt – Місто Мистецтва (5 березня 2023 р. до сьогодні.).

В Музеї мистецтв Прикарпаття брав участь у виставці творів художників Прикарпаття, де представив роботу «Різдво» 2022 р. (з 22 грудня 2022 р.).

16 лютого 2023 р. взяв участь у фестивалі Малюй.UA.WAR, цифрова робота «Сила захисту» (2023 р.) Асоціація з розвитку міжнародних відносин м. Київ.

18 серпня 2023 р. вдруге представив роботу «Сила захисту» в ІФООНСХУ (Івано-Франківська обласна організація Національної спілки художників України), а також 1 жовтня 2023 р. до Дня Покрова у музеї Дем’янів Лаз м. Івано-Франківськ.

З 4 квітня 2023 р. в Музеї мистецтв Прикарпаття брав участь у загальній великодній виставці, де були представлені дві творчі роботи – «Катедральний Собор Воскресіння» (2020 р.) та «Церква Преображення Господнього» (2020 р.).

Взяв участь до дня художника в ІФООНСХУ (2023 р.), «Гірський водоспад» (2020 р.).

18 жовтня 2023 р. у ПНУ (Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника) брав участь до «Всеукраїнської виставки творів мистецтва друзів та учнів Михайла Фіголя», творча робота «Захід» (2020 р.) занесена до каталогу виставки. 17 грудня 2023 р. взяв участь 7 Міжнародному художньому фестивалі за участю таких країн, як: Канада, Ізраїль, Україна, Албанія, Франція та Німеччина. Виставка «Покоління війни» в м. Києві у Центральному парку культури і відпочинку, біля Арки свободи українського народу. Робота, яка була представлена та нагороджена дипломом, - «Замело снігом» (2022 р.).

22 грудня 2023 р. взяв участь у «Різдвяній виставці творів художників Прикарпаття» в Музеї мистецтв Прикарпаття, серія «Різдвяний натюрморт» (2023 р.).

2 травня 2024 р. в ІФООНСХУ взяв участь в «Обласній художній виставці Великодня», робота, яка була виставлена «Спомин Христа» (2020 р.).

Творча біографія групи CityArt

Засновник та керівник групи CityArt – Місто Мистецтва – художник з м. Івано-Франківська Надольський Олег Васильович. Заснував 5 березня 2023 р. З метою об’єднати талановитих молодих прикарпатських художників для втілення у життя цікавих проєктів. Бажає розвивати творчу групу у різному стилі та напрямках. Зокрема розвинути творчі здібності кожної особливої людини з її талантом.

CityArt почала свій шлях з першої виставки «Сакральне мистецтво» в музеї Дем’янів Лаз, що на Франківщині. Колективна виставка на ЗСУ 17 травня 2023 р. Через сім місяців відбулася виставка із цікавою назвою «Романтика» в Центральній бібліотеці м. Івано-Франківська (7 листопада 2023 р.).

Творча група під керівництвом Надольського Олега розробила проєкт до дня пам’яті Голодомору 1932-1933 р. «Україна пам’ятає» (Моєї пам’яті печаль) 27 листопада 2023 р. в музеї Дем’янів Лаз, передали на полотнах минулі трагічні події на теренах України.

17 січня 2024 р. в Краєзнавчому музею відкрилася зимова виставка художніх творів творчої групи CityArt «Просторовий проміжок». Зима в різній площині у техніці фарб – від легкого подиху акварельного пейзажу до стилю в техніці акрил, олією, архітектура, краєвид зимовий та різдвяні свята.

Персональні виставки:

«Стежиною барв», пейзаж (м. Івано-Франківськ, Краєзнавчий музей (Ратуша). 11.08.2021 р.).

«Віддзеркальний тон», портрет (м. Івано-Франківськ, Бастіон. 08.09.2021 р.).

«Простір і час», пейзаж (м. Галич, Картинна галерея Національного заповідника «Давній Галич». 07.12.2021 р.).

«Сільські мотиви рідного краю», пейзаж (м. Івано-Франківськ, Музей мистецтв Прикарпаття. 20.07.2023 р.). До 90-річчя храму Успіння Пресвятої Богородиці у рідному селі Підшумлянці.

Організатор виставки групи CityArt:

«Сакральне мистецтво» (м. Івано-Франківськ, музей «Дем’янів Лаз», 17.05.2023 р.). Колективна виставка на ЗСУ.

«Романтика» (м. Івано-Франківськ, «Центральна бібліотека», 07.11.2023р.).

«Україна пам’ятає» (м. Івано-Франківськ, музей «Дем’янів Лаз», 27.11.2023 р). До дня пам’яті Голодомору 1932-1933 р.

«Просторовий проміжок» (м. Івано-Франківськ, Краєзнавчий музей (Ратуша), 17.01.2024 р.).

Об’єднані виставки:

«Чорне – кольорове» (м. Івано-Франківськ, Краєзнавчий музей (Ратуша), 04.07.2023 р.). Об’єднана персональна виставка з художником Миклащуком Юрієм (YouRa).

Про роботу «Сила захисту»

Заглиблюючись у події сьогодення, в мене виникла ідея створити сучасну й актуальну цифрову роботу «Сила захисту». Своєрідний виклик для народу України у важкий час, просьба до Пресвятої Богородиці та прохання у вигляді молитви для захисту наших воїнів. Ця велика Опіка Покровительки в найвищих обставинах формування нашого народу, як Непорушна Стіна боротьби за правду і Віру.

Основне місце в роботі займає зображення Матері Божої Покровительки-захисниці, котра розпростовує свої руки в обороні української нації.

В основу картини закладений глибокий символізм, бо саме Богородиця здатна, як ніхто, зрозуміти й захистити Україну та український народ.

На сьогоднішній момент робота експонується в Івано-Франківську музеї «Дем'янів Лаз» як нагадуванням людям, що війна поруч, триває, потрібно молитися неустанно, ворог не спить, та надіятися на Бога і молитися Богородиці про захист наших воїнів, які ціною свого життя відвойовують право на наше мирне життя. Роботу можна побачити наживо у музеї «Дем'янів Лаз», вона експонується з 1 жовтня 2023 року і до сьогодні.

Читайте также


up