Toys. Новий альбом Кшиштофа Диса

Toys. Новий альбом Кшиштофа Диса

Кшиштоф Дис є одним з найоригінальніших піаністів на польській сцені. Він грає як і в наймейстрімовіших джазових гуртах, так і в авангардних проектах кларнетиста Вацлава Зімпла.

Народився Кшиштоф Дис у 1982 році. Освіту отримав у музичній Академії ім. Ігнація Яна Падеревського у Познані в класі класичного фортепіано. Зараз як доктор музичного мистецтва викладає у тому ж університеті, працює як викладач в класі джазового фортепіано. Як молодий піаніст здобув пристижні нагороди із музики класичної у 2007: 3 місце на International Piano Competition of the Russian Conservatory Alexander Scriabin, Париж Франція, із музики джазової 2 місце 2006: Warsaw Jazz Pianist Contest, Варшава Польща, Grand Prix, "Jazz nad Odrą" Festival, kwartet Soundcheck,Вроцлав.

Разом із авангардним кларнетистом Вацлавом Зімплем і перкусіонітом Хубертом Зелмерем створили тріо LAM і грають музику американських мінімалістів. Із Wacław Zimpel Quartet записав альбом "Stone Fog", що отримав доволі добрі відгуки. Дис співпрацює також із трубачем Мацієм Фортуною. Як дует вони записали альбом "Tropy", який було визнано найкращим альбомом року за версією польського джазового порталу (2013)

З 2001 року Дис є одним з учасників квартету Soundcheck, який створили разом з Мацієм «Коцєм» Кочінскім (саксофон), Анджеєм Швєшем (контрабас) і Кристофом Шмандою (перкусія). Гурт має у своєму доробку 6 альбомів і 6 нагород на пристижних фестивалях Польщі і за кордоном. Дис також пов'язаний з основним напрямком єврейської музики. Багато років співпрацює з вокалісткою Лєною Пєкнєвською. Разом вони створили проект "Kołysanki na wieczny sen", який у 2012 році став диском. В 2015 році на прохання фестивалю Tzadik написав сольний речитатив, присвячений музиці Мордеха Гербіта.

Класичне фотепіанне тріо створене оригінальним піаністим Кшиштофом Дисом презентує альбом, створений зі стандартів скомпонованих із найбільших гігантів світового джазу: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Thelonious Monk, Miles Davis, John Coltrane та інших.

«Внутрішня тяга до пізнавіння світу є потребою регулярною. Це плюс. В житті як і в музиці індивідуальна свідомість відчуття пульсу становить портал до джерела, відкриває двері до потенціалу, радикального об’єктивізму. Miles Davis, батько сучасного джазу, констатував у музиці імпровізований фактор непередбачуваності, визначаючи обидва види як і джазову стилістику”.

Трек-ліст

1. Toys (Herbie Hancock)

2. Pinocchio (Wayne Shorter)

3. Criss-Cross Pt. 1 (Thelonious Monk)

4. Criss-Cross Pt. 2 (Thelonious Monk)

5. Solar (Miles Davis)

6. Peace (Horace Silver)

7. Time Remembered (Bill Evans)

8. Central Park West (John Coltrane)

9. Giant Steps (John Coltrane)

10. The Girl From Ipanema (Antonio Carlos Jobim)

11. The Sorcerer (Herbie Hancock)

12. Green In Blue (Krzysztof Dys)


Читати також