Як розвивати уяву. Корисні поради

Вправи для розвитку уяви

Вам не обійтися без уяви і везіння, якщо ви бажаєте бути на вершині успіху. Відмінно розвинена уява може допомогти і в творчих галузях, і в щоденній метушні. Постійна робота над ним в результаті допомагає людям стати знаменитими письменниками, художниками, успішними музикантами або поетами. Якщо у вас не виходить нічого побачити за сторінками художнього творіння, ви не можете оцінювати великі твори відомих художників, вам настала пора розвивати свою творчу уяву. Перелічені нижче корисні поради допоможуть вам уявляти і вигадувати, розуміти і творити, і прислухавшись до них, ви, наприклад, зможете завести невимушену бесіду з незнайомою вам людиною, або підібрати гру, щоб зайняти дитину.

Вправи для розвитку уяви

Уявіть, закривши очі, перед собою білий чистий аркуш паперу. Подумки спробуйте на ньому зобразити що-небудь, або написати. Прослідкуйте, щоб ваші старання не були марними. Зображене має залишитися на аркуші. Спробуйте почати з простих зображень, поступово ускладнюючи їх і все більше деталізуючи.

Прикрийте очі або погасіть освітлення. Спробуйте згадати розстановку речей на столі чи в приміщенні і пересуньте кілька предметів на інші місця. Що-небудь змінилося? Уявіть, що річ повернулася на попереднє місце, і пересуньте іншу річ. Спробуйте знайти різницю між існуючою кімнатою, і тією, яку ви уявили.

Погляньте у вікно і спробуйте побачити там гай або вогні Лас-Вегаса.

Пройдіть по тротуару і подумки змінюйте колірну гамму: уявіть, що дерева білі або яскраво малинові, а трава помаранчевого кольору. Збільшуйте і зменшуйте предмети, які ви бачите: споруди раптом зменшилися, а люди, навпаки, стали великими, квіти виявилися вище дерев, а гай перетворився в маленьку клумбу.

Зміна колірної гами

Візьміть чистий аркуш паперу і покажіть на ньому що-небудь абстрактне, нереальне. Як приклад можна навести тридцять хвилин, задоволення або хвилювання.

Спробуйте уявити і намалювати як об'єднуються поняття: пристрасть і любов, страх і жах. У чому їх відмінність?

Подивіться мультфільм, вимкнувши звук. Спробуйте зрозуміти, про що він, домислюйте репліки спілкуйтеся з персонажами.

Зробіть оригінальний сюрприз братові на день народження або своїй улюбленій матусі на її професійне свято або на 8 березня. Самостійно малюйте листівки, ну або в крайньому випадку підписуйте їх особисто, не використовуйте "друковане штампування".

Спробуйте відзначити незвично день закоханих або день захисту дітей. Запропонуйте сценарій, запросіть друзів або колег по роботі взяти участь в ньому.

Зробіть своє власне свято. Наприклад, це може бути день варення, або день порцелянової кішечки, чия статуетка припадає пилом у вашому серванті.

А тепер покладіть перед собою чистий аркуш паперу і в довільному порядку поставте на ньому п'ять-шість крапок. Тепер спробуйте їх з'єднати, щоб вийшла фігурка чоловічка, тварини, дерева або звичайної квітки.

Візьміть ще один аркуш і поставте на ньому жирну пляму. Придумайте, на що вона можливо схожа (аналог чорнильних плям Роршаха).

Тест Роршаха

При перегляді вистави або кінофільму уявіть себе одним із персонажів. Подумайте про те, як би ви діяли в такій ситуації (або на його місці).

Для розвитку уяви потрібні нові враження та емоції. Подорожуйте, пізнавайте своє рідне місто, дивіться фільми і вистави, беріть участь в постановках. Відвідуйте різні заходи, театри і клуби за інтересами.

Природно, не забувайте читати!

Шукайте і переглядайте в мережі Інтернет цікаві звичаї, випадки, унікальні факти і фотографії, казки та оповідання, ігри.

Щоб придумувати нові ідеї, для основи необхідний реальний матеріал. Вивчайте іноземні мови, вчіться думати і міркувати мовою, що вивчається. Тільки так ви навчитеся тримати під контролем внутрішню мову.

А найголовніше - ніколи не здавайтеся. У вас обов'язково все вийде, потрібно всього лише тренуватися! Думайте, фантазуйте, творіть! Спробувавши на собі це, ви змінетеся на краще!


Читати також