16.09.2023
Literature
eye 1320

Война. Ден 530

Война. Ден 530. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

Броят на загиналите в Покровск се увеличи до 9
 Други 82 са ранени. 
 руснаци, представящи се за украинци, стоят зад най-големите схеми за измами в интернет
 Това съобщават специалисти от израелската компания Imperva, като се позовават на резултатите от собственото си разследване.
 Един от служителите на компанията за киберсигурност се опита да продаде бебешко столче за кола чрез сайта на популярното табло за съобщения Yad2.
 „Като „примамка“ беше използвана празна предплатена кредитна карта.  След въвеждане на нейните данни е получено SMS съобщение от украинската услуга MONODirect с искане за теглене на 4581 гривни“, се казва в съобщението.
 По-късно се установи, че фишинг платформата генерира страници на 40 езика, руснаците са фалшифицирали сайтовете на 340 известни компании и марки, включително Facebook, FedEx, DHL, Booking, както и уебсайта на Израелските пощи.
 „В един от сайтовете имаше Unicode низ, който се четеше като „свиня“.  Създателите на платформата умишлено са избрали унизителен термин, за да демонстрират отношението си към гражданите на страната, с която русия е във война“, подчертават от компанията.
 На летище Зябровка в Беларус започна създаването на палатков град за настаняване на около 1000 вагнеровци
 В бъдеще се планира те да бъдат използвани за симулиране на подривна дейност на границата с Черниговска област, съобщава Центърът за национална съпротива, позовавайки се на информация от ъндърграунда.
 Има и голяма вероятност за използване на "Вагнер" за информационен натиск на русия и беларус върху европейските страни.
 Целта на подобна кампания е да принуди европейските страни да намалят подкрепата си за Украйна. 
 Като част от подобна информационна операция има имитация на разполагането на военните лагери на „Вагнер“ и въвеждане в информационното поле на наративи, че наемниците са готови да  атакуват ЕС.
 русия продължава да тероризира цивилното население: В Харковска и Николаевска области, деца са ранени в резултат на вражески обстрел
 14-годишно момче е ранено по време на обстрела на Купянск.  Той е настанен в болница в средно тежко състояние, съобщи началникът на района Олег Синегубов.
 Също така сутринта руските военни атакуваха село Куцуруб в Николаевска област.
Две момчета на 13 и 16 години са откарани в болница с наранявания от минно-експлозивен удар, каза Сергей Шайхет, началник на полицията в Николаевска област.
 На снимката се виждат последствията от атаката срещу Николаевска област.
 Ситуацията на границата с беларус е доста напрегната, войските на Вагнер вече пристигат.  Литва и Полша също разположиха войски на границата.  Оръжията са в пълна готовност.

Read also


up